Обявиха победителите в конкурса за най-добра снимка и видео Huawei InFocus Awards 2019
Секция: Технологии
11 Септември 2019 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявиха победителите в конкурса за най-добра снимка и видео Huawei InFocus Awards 2019

/КРОСС/ Конкурсът за мобилна фотография и видеография Huawei InFocus Awards 2019 приключи и най-добрите снимки и видеа в шестте категории бяха обявени. Общо подадените заявки за участие от всички държави в региона са 123 478, което включва и 10 824 снимки и видеа от България.

Големият победител е творба от Чехия, която истински впечатли професионалното жури. Тя се казва "Den kdy se mi narodila dcera" (Денят, в който моята дъщеря се роди) и е в категория Storyboard. Това е една от най-трудните категории, дори и за опитните фотографи, като в нея авторите трябва да пресъздадат цяла смислена и пленяваща история в колаж от 9 кадъра. Победителят ще получи награда от 10 хиляди евро, мощния лаптоп Huawei Matebook 13, модерния смарт часовник Watch GT и ваучер от 250 долара ваучер от Trip Advisor.

От всички над 123 хиляди изпратени предложение на глобално ниво най-много снимки и видеа идват от Турция, Литва, Полша и България. Освен огромното количество участници в надпреварата, има голямо количество регистриране гласове за „наградата на публиката" - общо 718 068.

В България Huawei организира специална едноседмична изложба (2-7 септември), която събра снимки на български участници в надпреварата и посланиците на марката в България Димитър Карниколов и Крис Захариев. Събитието в nOva art space беше посетено от стотици фенове на фотографията.

„В България традиционно има развито фотографско общество и много любители на фотографията. Високите технологии в устройствата на Huawei дават възможност на все повече хора да изразят уникалния си поглед към света във впечатляващи, достойни за изложба кадри. Наша чест и удоволствие е да покажем тези кадри на широката публика у нас." , сподели Емилия Кирилова, PR мениджър на Huawei за България и Северна Македония.

Конкурсът на Huawei има 5 категории, посветени на мобилната фотогорафия - #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard и една на мобилната видеография - Life Now.

Големият победител

Големият победител идва от Чехия и се представя като "Czech_photo". Освен страхотните награди, снимката победител ще бъде публикувана за седмица и в заглавната страница на TripAdvisor в Швеция, Полша, Дания, Австрия, Норвегия, Финландия, Чехия, Гърция, Унгария, Израел, Сърбия, Словакия и Турция. Същият автор е победител с други две снимки и в категория #Emotion Tag и в категория Storyboard.

Голямата награда

Категория: Storyboard

Заглавие: Денят, в който дъщеря ми се роди

Автор: Czech_photo

Страна: Чехия

Популярният фотограф Йенер Торун, който беше част от журито, споделя за снимката: „Основният фокус на фотографията са емоциите и големият победител разкрива много от тях. От това да чакаш притеснено в болничния коридор, до любовта при първа среща с новороденото в ръцете на майката. Тази композиция от снимки наистина докосна сърцата ни".

Наградата на публиката

Снимката победител в гласуването на потребителите запечатва едно от най-красивите места в Румъния. Снимката е дело на Дан Михай Баланеску и представя красив залез над Източните Карпати. Авторът ще получи Huawei P30 Pro и Watch GT. Снимката се класира на трето място в категория Going the distance.

Награда на публиката

Категория: Going the distance

Заглавие: Fairy tail morning in Bucovina (Приказна сутрин в Буковина)

Автор: Дан Михай Баланеску
Страна: Румъния

Победителите в 6-те категории

Журито определи и победителите във всички 6 категории. Те ще получат 2000 евро, Huawei Matebook 13, Watch GT, Huawei P30 Pro и ваучер от Trip Advisor. Завършилите на второ място във всяка категория получават Huawei P30 Pro, а тези на трето място - Huawei P30.

#Emotion Tag

В категорията #Emotion Tag авторите трябваше да уловят спонтанните емоции на своите фотографски обекти. По-долу можете да видите всички победители от категорията:

Първа награда

Заглавие: Cesta za snem... (Път към мечтата)

Автор: Czech_photo

Страна: Чехия

Втора награда

Заглавие: Togetherness (Сплотеност)

Автор: irimia.andra

Страна: Румъния

Трето място

Заглавие: Sister Love (Сестринска любов)

Автор: Gevatelem
Страна: Израел

Faces
Категория Faces събира най-добрите портрети. Ето ги и победителите:

Първо място

Заглавие: "Myśli... duma... może marzy?" (Мисли...чест...тя може би мечтае?)

Автор: Slodkisoschili

Страна: Полша

Второ място

Заглавие: Usta (Майстор)

Автор: Adem Ağuş

Страна: Турция

Трето място

Заглавие: Sousedky (Съседи)

Автор: Milan Škop

Страна: Чехия

Hello, Life!
Hello, Life! предизвиква творците да намерят красотата в ежедневни ситуации. Ето и снимките победители:

Първо място

Заглавие: Rainbow estate

Автор: ibreakphotos

Страна: Хърватска

Второ място

Заглавие: Surfer (Сърфист)

Автор: SAGITTA

Страна: Хърватска

Place: 3rd

Заглавие: Going commando

Автор: alexandru.popa

Страна: Румъния

Storyboard

Категорията, в която авторите трябва да пресъздадат цяла смислена и пленяваща история в колаж от 9 кадъра. Ето ги и кадрите, които взеха наградите в тази категория:

Първо място

Заглавие: Výlov Jaroslavického rybníka (Улов на езерото)

Автор: Czech_photo

Страна:Чехия

Второ място

Заглавие: Live music being born (Музиката на живо се ражда)

Автор: Danyhella

Страна:Чехия

Трето място

Заглавие: Game Of Drone (Игра на бръмчене)

Автор: storyinmyeyes

Going the Distance

Going the Distance е категория отредена за любителите на пътувания и на красивите места. Ето кои са снимките, които впечатлиха журито:

Първо място

Заглавие: Empty stadium 1 (Празен стадион)

Автор: Mara Ciubotaru

Страна: Румъния

Второ място

Заглавие: Spring of Life / Tree of Hope (Пролетта на живота / Дърво на надеждата)

Автор: Acinom
Страна: Румъния

Трето място

Заглавие: Fairy tale morning in Bucovina (Приказна сутрин в Буковина)

Автор: Дан Михай Баланеску
Страна: Румъния

Life Now

Категорията за видеография Life Now дава възможност на любителите на видеото да се включат в надпреварата с 30 секундно видео, което трябва да впечатли професионалното жури. Ето ги и победителите:

Първо място

Заглавие: The best moments of life (Най-добрите моменти от живота)

Автор: Ivan Sholudko
Страна: Украйна

Вижте видеото на: https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/eu/view/71966


Второ място

Заглавие: In Clouds (В облаците)

Автор: Bartosz Chmielewski

Страна: Полша

Вижте видеото на: https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/eu/view/54809

Трето място

Заглавие: Gün batımı ve gece ışıkları (Залез и нощни светлини)

Автор: Aysun Şahin
Страна: Турция

Вижте видеото на: https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/eu/view/26644
Трудният избор

В състава на експерното жури, което имаше тежката дума за избора на всички победители в различните категории, са включени Янмин Уанг, президент на Huawei Consumer Business Group Huawei CEE & Nordic, Марчин Тишка, полски моден фотограф, работещ с Marie Claire, Harper's Bazaar, Glamour, Elle и Vogue, Николай Танинг Ренцман, датски фотограф, популярен със своите звездни портрети и пейзажи в социалните мрежи, Ема Свенсън, шведски фотограф на свободна практика, който обикаля света в търсене на най-добрите кадри, Йенер Торун, архитект и фотограф, който трансформира градски среди със своите цветни абстрактни геометрични решения, и Вутеар Кам, френски фотограф от камбоджански произход, базиран в Париж.

Поглед, насочен към развитието на мобилната фотография и видеография

Конкурсът Huawei InFocus Awards доказва, че страхотна снимка може да се направи и без специализирана фотографска техника. Със своята P серия от смартфони и последния модел Huawei P30 Pro компанията застава в основата на развитието на мобилната фотография, която ни позволява да запечатваме страхотни кадри във всеки удобен момент.