Шумахер е излязъл от комата
Секция: СПОРТ
11 Септември 2019 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Шумахер е излязъл от комата

/КРОСС/ Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е в съзнание, съобщава френския вестник Le Parisien. Германецът бе приет преди два дни в болница в Париж за „тайно лечение".

50-годишният Михаел Шумахер получи тежка контузия на главата, докато караше ски във френския курорт Мерибел през декември 2013 г.

Шампионът от Формула 1 претърпя мозъчна операция в клиника в Гренобъл, Франция, и след това беше поставен в медицинска индуцирана кома. През юни пенсионираният немски състезател се събуди от комата и беше преместен от клиниката в рехабилитационно заведение в Лозана, Швейцария. През септември Шумахер беше преместен за по-нататъшното лечение у дома, тъй като състоянието му се подобри.

Шумахер е широко определян като един от най-големите състезателни пилоти на всички времена.

Той е спечелил 91 състезания и имаше 155 финала - повече от всеки друг пилот във Формула 1. Той се оттегли от кариерата си на пилот във Формула 1 в края на сезон 2012.

Преди дни стана ясно, че Шумахер е транспортиран тайно от дома си в Женева в парижката болница "Жорж Помпиду".

Той бе настанен в кардиологичното отделение и грижите за него са поети от светилото в кардиохирургията Филип Менаш. Според данните на легендата на "Формула 1" Михаел Шумахер е извършена операция по трансплантация на стволови клетки. Това е сравнително нова интервенция в тази област на медицината, а френският специалист е най-добър в нея, и по думите му тя "може да прави чудеса".