Корнелия Нинова : Спечелването на София е част от промяната на цяла България
Секция: ПОЛИТИКА
11 Септември 2019 21:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова : Спечелването на София е част от промяната на цяла България

/КРОСС/ Ние сме пред местни избори, с което затваряме един цикъл от нашата политическа дейност, който се изразява в президентски, парламентарни, европейски избори и сега - местни. За тези години ние имаме безапелационно спечелени президентски избори, удвоихме резултата на парламентарните избори, единствената партия сме, която увеличи резултата си на Европейски избори и като подкрепа, и като брой европейски депутати. Ако гледаме тези процеси в тенденция, БСП за тези години расте като доверие в българското общество. И обратно -нашият политически опонент за тези години, ако следите резултатите спрямо предходните избори, ще видите, че върви надолу. При това, в тези години работихме в изключително сложна и трудна ситуация. Още в първия момент, в който заявихме, че искаме да демонтираме паралелната държава, да се борим със статуквото и задкулисието, цялото това задкулисие с цялата си финансова и медийно мощ се изправи срещу нас и това не спря 3 години. Беше ни изключително трудно, не успяхме след президентските избори да наложим победа на БСП и алтернатива на парламентарните и европейските.Тоест - не успяхме през национални избори да го направим. Мисля, че е времето да го направим чрез местни. Очевидно голямата промяна ще дойде отдолу. Ние я започнахме през 2016 година, сега трябва да я продължим и затвърдим на местните избори, което е абсолютно възможно. На Европейските избори ние сме първа политическа сила в 60 общини, при положение, че имаме 30 кмета. В 120 общини бихме били на балотаж, ако имаше такъв. Това показва възможности на местните избори, които са още по-значими за всички ни - имаме огромен шанс този резултат да го затвърдим и увеличим.

На национално равнище си поставихме за цел удвояване на кметовете и увеличение на общинските съветни с 30 процента - абсолютно възможна цел.. Какво ни трябва за да го направим - идеи, силни личности, които да олицетворяват тези идеи, както и много работа в екип. Само ние имаме платформа и на национално равнище, и местни платформи - „Визии" за всеки град и за всяка община. В това сме първенци, за съжаление сме единствени.Никой не говори за идеи за управление на общините.

Силните личности ще ги изберете вие за София. Мисля, че партията в тази кампания проявява изключителна мъдрост и единство за издигане на такива кандидати, но ние всички - и кметове, общински съветници, НС и парламентарна група, трябва да работим в екип.

Кампанията съвпада с най-активния политически сезон в България- приемането на бюджета и съпътстващите го закони. От парламентарната група ще имате пълна подкрепа, за онези политики, коит , за да станат общински, е нужна държавна политика. Парламентарата група ще внесе закон за местно самоуправление и местна администрация с реална децентрализация, с оставяне на част от данъците, събрани от общините там, за да ги ползват техните граждани. С нов здравен модел, който поставя съвсем нова рамка към общинското здравеопазване, със закон за публичните предприятия - държавни, общински, което ще даде възможност да се развие на място политиката, за това комуналните услуги да се изпълняват от общински дружества, а не да се дават на концесия. Със закон за възрастните хора, който ще даде възможност да се говори за социалните услуги, за социалните домове за възрастни по общините и т.н. Това ще бъде наша държавна политика през цялата кампания. Започнаха вече да внушават на хората - „нека парламентът да не се използва за политиканстване по време на кампанията". Парламентът е място за политика и за нищо друго. Ние ще го използваме във всичките му законови и политически форми, за да покажем една общност, екипност и посредователна политика на Българската социалистическа партия по тези въпроси.

Спечелването на избори не може и не трябва да бъде наша цел. Това е средство за постигане на истинската цел, а тя е да променим модела на управление на страната и в частност - модела на управление в София. Победата в София по всички прогнози, проучвания, настроения, е възможна и зависи от тези неща, които ви казах - идеите, личностите и екипната работа. Вие ще изберете кандидата за кмет, когото ще подкрепим, вие ще подредите листата. Личното ми мнение - човек с голямо доверие, който е уважаван от БСП , но може да събере и допълнителна подкрепа извън нас, с ясни ангажименти към софиянци и с нашата сила като партия и екип, може да бъде успешен модел за спечелване на София и промяна на София. Личността е много важно нещо - но аз бих искала бъдещият кандидат да отговори на въпроси и да поеме ангажименти, защото над всеки един от нас стои политиката на БСП. И те са - ще се работи ли за това - почистването да се възлага на общинско дружество, ще се въведе ли безплатно ползване на транспорта със зелен билет, ще има ли видеонаблюдение по спирки, детски градини и подлези. Ще има ли специален фонд за строителство на общински жилища и облекченото им осигуряване на бедни семейства, ще има ли стипендии за студенти и за учащи, например лекари, които да имат ангажименти за общинското здравеопазване в София, ще се поеме ли ангажиментът да не се увеличават местните данъци и такси, и да се преразгледа договорът за концесия със Софийска вода? Единството на идеи, личности и екип може да се постигне само ако се обединим около платформата.

Бих поставила така въпроса - в каква степен бъдещият кандидат ще припознае нашата платформа, ще поеме конкретни анжажименти и ще ги изпълняваме заедно. Спечелването на София може да бъде част от пътя за промяна на цяла България.Възможно е- нека да се стегнем и да го направим.