Софийската филхармония ще открие 30-те юбилейни дни на Японската култура
Секция: КУЛТУРА
12 Септември 2019 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската филхармония ще открие 30-те юбилейни дни на Японската култура

/КРОСС/ На 18 септември от 19 ч. в зала България Софийската филхармония ще открие 30-те юбилейни дни на Японската култура. В концерта, дирижиран от Славил Димитров, ще вземе участие световнопризнатата японска пианистка Фуджико Хеминг, позната на българската публика от съвместните ѝ изяви с Васко Василев.

През 1999 г. Фуджико Хеминг става сензация буквално за една нощ със записа си „Ла Кампанела". С него започва и международната ѝ кариера, която я отвежда до големите концертни зали в Ню Йорк, Лондон, Париж и Берлин и до съвместни концерти с Московската филхармония, Английския камерен оркестър и други ансамбли от световна класа.

Хеминг е пример за това, как несломимият дух и изключителният талант се комбинират, за да постигнат най-накрая широкото признание, което тя заслужава. Сред обширния ѝ репертоар личи пристрастието ѝ към класици като Моцарт, Бетовен, Шуман, Шопен, Лист, Григ, Дебюси, Равел и много други. Те могат да бъдат открити и в десетки записи за JVC Victor, Domo Records и EMI.

Ингрид Фуджико Хеминг е родена в Берлин, Германия, на 5 декември 1932 г. От петгодишна възраст тя живее в Япония заедно с си майка си - пианистка, която е първата ѝ учителка по пиано. Хеминг учи от десетгодишна възраст при Леонид Кройцер. Още тогава той предрича успехa ѝ на изпълнител, който един ден ще очарова света със своя сензационен талант. По-късно тя учи в Токийския национален университет за изящни изкуства и музика.

Въпреки че губи слух в дясното си ухо от болест в тийнейджърските си години, тя започва концертна кариера в Япония. На 28 години продължава образованието си в Берлинския музикален институт, къдетопостъпва с най-висок резултат. След дипломирането си се мести във Виена да учи при Паул Бадура-Скода и поддържа сравнително успешна кариера в Европа през 60-те години. По време на поредица от концерти във Виена през 1971 г. Хеминг губи слуха си в лявото ухо от друга болест. Следва лечение в Швеция и слухът частично се възвръща.

Фуджико Хеминг преподава 15 години в Хайделберг, Германия и поддържа сравнително успешна кариера, след което се завръща в Япония. Истинският бум обаче настъпва през 1999 г.,когато нейният запис на „Ла Кампанела" се продава в над два милиона копия. Този феноменален успех води до дебюта ѝ в Карнеги Хол през 2002 г. и концерти в цяла Европа с големи оркестри. В София тя ще представи творби от Шопен, Лист и Моцарт.