Световнопризнати специалисти по редки болести се срещат в Пловдив
Секция: Здраве
12 Септември 2019 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световнопризнати специалисти по редки болести се срещат в Пловдив

/КРОСС/ Водещи български и международни специалисти по редки заболявания ще се срещнат в Пловдив от 13-ти до 15-ти септември в рамките на юбилейната Десета национална конференция за редки болести и лекарства сираци. Форумът се провежда ежегодно от Института за редки болести и събира на едно място пациенти, асоциации и експерти от медицинската и фармацевтичната общност от България и чужбина.

Участие в Конференцията са заявили повече от 200 специалисти и пациентски организации, които ще обменят опит с експерти от САЩ, Италия, Великобритания и Турция. Акцент в съдържанието тази година е поставен върху новостите и актуалните тенденции в диагностиката, лечението и проследяването на редките болести и развитието на европейските референти мрежи. Ще бъде обсъден достъпът на българските пациенти до иновации в областта на редките болести, а в рамките на научната програма ще бъдат представени над 50 научни лекции и постери. Сред гост-лекторите ще бъде и д-р Стивън Грофт - един от най-известните експерти в областта на редките болести и лекарства сираци в света, инициатор на първия закон за лекарства сираци, приет в САЩ (Orphan Drug Act, 1983 г.) и дългогодишен директор на Центъра за редки болести в National Institutes of Health. 

Той ще очертае тенденциите и напредъка в международното сътрудничество в областта на лечението и диагностиката на редките заболявания. Дейността и напредъкът на Международната мрежа за недиагностицирани болести (Undiagnosed Diseases Network International) ще бъдат представени от д-р Доменика Тарушо от Италия, а д-р Едмънд Джесъп ще обобщи опита и постиженията на Великобритания в диагностиката и лечението на редките заболявания за последните 16 години. 
С официална церемония на 14 септември вечерта ще бъде отбелязана и 15-годишнината на Информационен център за редки болести и лекарства сираци (ИЦРБЛС).

Информационният център стартира своята дейност през 2004 г. в Пловдив и е първи по рода си в Източна Европа, посветен на пациенти, организации и медицински специалисти с интерес към редките болести и лекарствата сираци. По време на церемонията ще бъдат отличени 33 представители на медицинската и пациентската общност, разпределени в 6 категории. 
Юбилейната Десета национална конференция за редки болести и лекарства сираци се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народно събрание и Министерството на здравеопазването.
За повече информация: www.raredis.org