Интересно откритие на Антарктида
Секция: Наука
12 Септември 2019 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интересно откритие на Антарктида

/КРОСС/ Участниците в 24-та украинска експедиция до Антарктида откриха „изгубена" ледникова пещера с езера и река, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Украйна, посочва РИА Новости.
Пещерата на остров Галиндез, където се намира украинската станция "Академик Вернандски", е открита по време на първите антарктически експедиции.

"Входът към нея е бил на брега на острова срещу станцията, под върха на ледника. Оказало се обаче, че преди няколко години този ледник се е преместил в океана, а входът е бил блокиран", разказаха от министерството.
Ръководителят на 24-та експедиция Игор Дикий призна, че не са успели веднага да открият пещерата.

"Имаше няколко неуспешни опита за откриването й от пролива Пенола. Но в ледника от страната на стара британска база музей , имахме късмет - намерихме входа на изгубената пещера", каза той.
Общата ширина на пещерните проходи, които са разположени на три етажа, е около 200 метра, в нея има и леденостудена река и две езера. Освен това учените са открили перо на птица, което „със сигурност не принадлежи към пингвин". Проби за изследване вече са изпратени в Украйна.

Станция „Академик Вернански" работи от 1996 г. Основана е през 1953 г. на остров Галиндез от британски изследователи под името "Фарадей", а по-късно е предадена на Украйна безвъзмездно.