Първият плаващ енергоблок в света бе поставен на кей в руския град Певек
Секция: ИКОНОМИКА
14 Септември 2019 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият плаващ енергоблок в света бе поставен на кей в руския град Певек

/КРОСС/ Първият плаващ атомен енергоблок в света - „Академик Ломоносов", пристигна на мястото на постоянното си пребиваване в пристанището на град Певек, Чукотка в Далечния изток на Русия и бе поставен на кей. Очаква се съоръжението да започне работа до края на годината. След като бъде въведен в експлоатация, „Академик Ломоносов" ще стане първата атомна централа на базата на технологията на малките модулни реактори, работещ прототип и надежден източник на нисковъглеродна енергия за отдалечени райони.
„Това може да е малка стъпка за устойчивото развитие на Арктика, но е огромен скок за декарбонизирането на отдалечени райони и повратна точка за развитието на централи с малки модулни реактори по света", заяви генералният директор на руската корпорация „Росатом" Алексей Лихачов.

„За да се осъществят целите, заложени в плана „Хармония" за достигане на най-малко 25% атомна енергия в световния енергиен микс до 2050 година, ние трябва да демонстрираме ползите от атомната индустрия на повече хора в различни места. „Академик Ломоносов" е първият от новия клас малки мобилни АЕЦ, които ще доставят чиста и надеждна електроенергия, топлина и вода за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие", коментира генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг.

„Академик Ломоносов" е пилотен проект и работещ прототип за бъдещия флот от плаващи атомни централи и брегови инсталации, базирани на руските малки модулни реактори. Малките енергоблокове ще могат да бъдат разполагани в труднодостъпни райони в Далечния изток и северната част на Русия, както и предлагани за износ.

„Когато започнем да произвеждаме серийно малки модулни реактори, централите, работещи с тях в отдалечени райони, ще имат възможност да произвеждат електроенергия, която ще бъде по-евтина от дизела. По този начин ще се пестят средства и ще се предотврати изпускането на вредни емисии", заяви говорител на „Росатом".