Започва новата учебна година
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Септември 2019 06:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва новата учебна година 60 000 първокласници ще прекрачат училищния праг

/КРОСС/ Започва новата учебна година. Първият учебен ден ще бъде посрещнат в 2400 училища в страната. За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София. Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

Общо 700 хиляди ученици се очаква да влязат в класните стаи днес.
Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година: "В отделни общини ще има единици непопълнени места."

В първия учебен ден учители организират протест пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

Недостиг ще се усети при ресурсните учители и преподавателите по математика, химия, физика, информационни технологии и английски език. А образователното ведомство ще трябва да мисли как от догодина да намери между 4000 и 4500 учители, които да заместят свои колеги в пенсионна възраст.