Русия e страна партньор на 75-ото издание на Международния технически панаир Пловдив
Секция: България - Русия
23 Септември 2019 14:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия e страна партньор на 75-ото издание на Международния технически панаир Пловдив

/КРОСС/ Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Наталия Бочарова заедно с министър-председателя на България Бойко Борисов откриха руския щанд на международния технически панаир в Пловдив.

Своите иновационни проекти на Международния технически панаир в Пловдив представят над 50 руски организации, в това число научно-изследователски институти и университети в Русия. Във форума, официален партньор на който е Русия, вземат участие около 600 компании от 34 страни.

Заедно със заместник-министъра на науката и висшето образование на РФ Наталия Бочарова и посланика на РФ в България Анатолий Макаров главата на българското правителство Бойко Борисов преряза червената лента, като откри експозицията, запозна се и с експонатите, и даже се пробва в ролята на заварчик, като лично изпита тренажор, разработен в Русия за подготовка на специалисти.

По думите на Наталия Бочарова, сътрудничеството в областта на образованието и науката между Русия и България динамично се развива, провежда се последователна работа за подкрепа на руските и български университети. "На този панаир ние дадохме старт на съвместен проект в областта на образованието между Университета за хранителни технологии в Пловдив и Московския държавен университет за технологии и управление "Разумовски", които заедно ще подготвят бакалаври. Готвим нова програма за сътрудничество в областта на науката и образованието между нашите страни. Имаме вече от порядъка на 20 съвместни проекта, които се финансират от двете страни, това са абсолютно партньорски отношения, които ни позволяват добре да работим", - подчерта заместник-министърът.

Посланикът на Русия Анатолий Макаров подчерта, че "поканата Русия да стане страна партньор на водещото изложение в България и Югоизточна Европа е още едно доказателство за това, че отношенията между нашите страни продължават да укрепват".

"Ние сме готови да предложим на България съвременни медицински технологии, нова селскостопанска и миннодобивна техника от най-висока класа. Ще се радваме да видим в Русия български иновационни проекти. Ние сме открити към съвместно сътрудничество", - подчерта Макаров.

На руския щанд са представени модерни научно-технически институти и университети, които работят по ракетно-космическото направление, дигиталната икономика, химическите технологии, микроелектрониката и множество други области.

В четвъртък своите възможности ще представи един от лидерите в изложбената дейност в Русия, компанията "Експоцентър".