Над 300 ученици от българските училища отбелязаха Международния ден на мира в РКИЦ
Секция: България - Русия
21 Септември 2019 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 300 ученици от българските училища отбелязаха Международния ден на мира в РКИЦ

/КРОСС/ В представителството на Россотрудничество в Република България се състоя голям детски празник, посветен на Международния ден на мира. В развлекателно-познавателната програма, подготвена със силите на сътрудниците от РКИЦ, на доброволци и ръководители на студиа към центъра, взеха участие над 320 деца от София и близките населени места. Кулминацията беше колективното пускане на балони с хартиени гълъби в съпровод на песента "Летите, голуби, летите..."

Международният ден на мира е ден на всеобщото прекратяване на огъня и отказа от насилие. Особено важно е да се разказва за мира на Земята, за необходимостта да го съхраним на децата, нали именно те утре ще вземат решенията.

Как да достигне до децата важната информация? Разбира се, в игрова форма! Малките гости на центъра отбелязаха Деня на мира заедно с любимите герои Маша и Миша. За децата бе организиран куест: след приветствието от актьорите на Арт театъра и прожекцията на кратък анимационен филм децата бяха разделени на групи и им предстоеше да преминат девет "станции": весела дискотека, викторина, вокално-ритмично студио, спортна площадка, айкидо-център, балетен клас и клас по рисуване, "фотостудио" с приказни герои, творческо студио. Задачите на "станциите" бяха свързани с тематиката за съхранение на мира. Така например, в класа по рисуване на децата раздадоха рисунки с вълшебна машина, която прави от оръжието играчки. Какви именно - предстоеше да измислят децата! Така се появиха весели роботи, пеперуди, кукли, колички... А в творческото студио децата изрязваха гълъби от хартия - символите на мира.

Когато празникът завърши, всички деца и другите гости на РКИЦ, участниците в руско-българския автопробег "Миротворци", завързаха към въздушните балони изрязаните в творческото студио гълъби и под звуците на музиката "Летите, голуби, летите..." ги пуснаха в синьото, мирно софийско небе...

Първоначално се планираше, че в Деня на мира ще вземат участие около 150 деца, но в края на краищата изразиха желание да участват 300 деца, а дойдоха около 320.