Започва Европейският месец на киберсигурността 2019
Секция: Технологии
01 Октомври 2019 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Започва Европейският месец на киберсигурността 2019

/КРОСС/ В Европейския съюз започва Европейският месец на киберсигурността, като всички свързани събития и инициативи, координирани от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия с подкрепата на държавите членки ще продължат през целия месец октомври.

Европейският месец на киберсигурността е ежегодна кампания на Европейския съюз, която цели повишаване на осведомеността и популяризиране на киберсигурността сред гражданите и организациите, както и предоставяне на актуална информация, свързана със сигурността.

Тази година кампанията ще постави акцент върху различни теми, разкриващи необходимостта от промяна в поведенческите модели и представящи на потребителите подходящи примери, които да им помогнат да осъзнаят рисковете, които крият новите технологии.

Първата тема обхваща основните принципи на „онлайн хигиената“ и правилните навици, които гарантират нашата безопасност онлайн, и които всеки трябва да възприеме в ежедневието си. Потребителите, които подхождат правилно към своята киберсигурност се чувстват по-уверени, когато използват своите компютри, смартфони, интелигентни часовници или всякакви други устройства, свързани с интернет. Основното послание е - киберхигиената е навик, който се придобива в ранна възраст и остава за цял живот.

Втората тема поставя ударение върху „нововъзникващите технологии“ и върху нуждата от сигурност за потребителите и техните авангардни устройства. Технологиите се развиват бързо и е редно, придобивайки нов продукт, да настройваме по подходящ начин параметрите за сигурност и защита на личните данни. По време на кампанията, гражданите ще бъдат запознати отблизо с въпросите, свързани с новите технологии, на които следва да отделят внимание.

Изпълнителният директор на ENISA Удо Хелмбрехт допълни: „Киберзаплахите непрекъснато мутират и от нас зависи най-вече дали ще опазим своята сигурност онлайн. Главна цел на Европейския месец на киберсигурността е всички граждани да бъдат наясно с рисковете във виртуалната среда и да разполагат с необходимото, за да бъдат по-адаптивни и уверени потребители. През октомври приканваме всички да останат бдителни по отношение на новите технологии и да научат как да си изградят добри навици за киберхигиена“.

Европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подчерта: „Днес даваме началото на тазгодишното издание на Европейския месец на киберсигурността, с ударение върху по-добрата осведоменост относно безопасността онлайн и свързаните с това умения, които ще ни трябват в бъдеще. Ако искаме да довършим изграждането на единния цифров пазар, особено важно е гражданите на ЕС и най-вече младите хора да разполагат със знанията и уменията, които ще им гарантират безопасна употреба на интернет. Наша обща отговорност е всички граждани да станат отговорни потребители на новите технологии“.

При днешния старт на кампанията ENISA публикува видеоклип с основни проверочни въпроси за ежедневното ни използване на интернет. Европейската агенция за киберсигурност организира сесия за въпроси и отговори в Туитър, по време на която граждани и организации могат да поставят въпроси относно сигурността в интернет пространството и как да използват безопасно своите устройства.

Официалният уебсайт на кампанията е www.cybersecuritymonth.eu. Там потребителите могат да намерят полезна информация и материали за повишаване на осведомеността по въпросите на киберсигурността. На уебсайтът е публикувана интерактивна карта, на която могат да се проследят всички събитията, които се организират в 24 държави.

video: https://www.youtube.com/user/ENISAvideos