И белгийският "Томас Кук" обяви фалит
Секция: Туризъм
02 Октомври 2019 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
И белгийският "Томас Кук" обяви фалит

/КРОСС/ Търговският съд в Гент обяви днес фалит на Томас Кук Белгия (Thomas Cook Retail Belgium). Това е най-големият фалит на британския туроператор в тази страна, където за него работят близо 500 души, предаде Франс прес.

След фалита на 24 септември на три други местни компании, засягащ 75 служители, това е най-тежкото решение (като се имат предвид работните места), което преди една седмица Томас Кук Белгия твърдеше, че иска да избегне.

Британският туроператор Томас Кук обяви фалит на 23 септември, след което го последваха и филиалите му в чужбина, в това число са Германия, Полша, Холандия, Испания и Холандия.

Междувременно британският регулаторен орган за одит съобщи днес, че е започнал разследване на сметките на туроператора Томас Кук (Thomas Cook) малко повече от седмица след фалита му и след дълги месеци на финансови затруднения, предаде Франс прес.

Регулаторът обяснява в кратко комюнике, че ще разследва одита, направен от консултантската компания Ърнст енд Янг (Ernst&Young), за различни финансови операции през отчетната 2017-2018 година (приключила прeз септември).

Британският регулаторен орган си запазва възможността да започне други разследвания, свързани с Томас Кук и с други регулаторни органи. В зависимост от изхода на разследването регулаторът може да наложи финансова санкция или да изпрати случая в съда.

Фалитът на Томас Кук вече е предмет на две разследвания - едното от държавния орган за ликвидациите и друго разследване, започнато от парламентарната комисия по икономически въпроси, което трябва да разследва бившите ръководители на компанията и одиторите им.

Информацията за това разследване на Томас Кук идва, след като изненадващият фалит на Томас Кук преди близо 10 дни повдигна редица въпроси за управлението на компанията, най-вече през последните години.

В момента на фалита си групата финансите й се топяха като сняг на слънце, което накара банките й да поискат да намери допълнително финансиране от 200 милиона лири, за да оцелее и да започне план за възстановяване, изработен от китайската компания Фосун (Fosun) на обща стойност 900 милиарда лири.

Фалитът доведе до закриването на около 9000 работни места във Великобритания и до невижданото досега през мирно време репартиране на 150 000 туристи от британските власти.

По данни на Службата за гражданска авиация на Великобритания 115 000 летовници са върнати в Обединеното кралство от началото на операцията, започната на 23 септември. Очаква се тя да приключи на 6 октомври, припомня АФП.