Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4 процента
Секция: Здраве
06 Октомври 2019 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4 процента

/КРОСС/ Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4 процента, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология. Въпреки това, страната ни остава на едно от последните места в Европа по брой кръводарители, информира БНТ.

Кръвните центрове в страната вече разполагат и със съвременна апаратура за изследване на дарената кръв. България вече ще изследва с най-съвременната технология. По думите на Д-р Ваня Йорданова от Национален център по трансфузионна хематология,тестовете, които са използвани, досега, не са позволявали да бъдат открити заразени хора, в рамките на до 45 дни назад.

С NAT- технологията Хепатит B, C и ХИВ се откриват до пет дни след заразяването, уточни Д-р Ваня Йорданова. Вероятността за предаване на инфекция чрез кръв, практически се свежда до нула. "Ние си работехме, както трябва, тестовете, които използваме, са на световно ниво", допълни д-р Йорданова. С новата технология, донорът ще разбира по-рано, ако кръвта му е заразена. Така терапията ще започне навреме, а лечението ще е по-евтино. Освен това, плазмата, която се отделя при вземане на кръв и се използва за производство на някои лекарства, вече ще се изследва у нас. Оборудването и обучението на специалистите за NAT-технологията се поема от програма на Образователното министерство. Здравното се ангажира да осигури средства за консумативите, нужни за изследванията.