Финален спринт реши маратона при мъжете в Доха
Секция: СПОРТ
06 Октомври 2019 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финален спринт реши маратона при мъжете в Доха

/КРОСС/ Лелиса Десиса сложи край на 18-годишното чакане на Етиопия за световна титла в маратона, след като триумфира в класическата дистанция на Световното първенство в Доха, Катар. Надпреварата започна в полунощ, но въпреки това се проведе при тежки атмосферни условия - 29 градуса температура и близо 50 процента влажност на въздуха.

Два километра преди края петима атлети все още бяха в битката за медалите, но след това Десиса и сънародникът му Мосинет Геремеу се откъснаха и решиха спора с финален спринт, в който Десиса успя да надделее, за да стигне до титлата. Победителят записа време от 2 часа, 10 минути и 40 секунди, само четири секунди по-бързо от това на Геремеу, докато бронзовият медал остана за кениеца Амос Кипруто с 2:10:51.

"Беше горещо, но аз бях подготвен за това състезание. Много съм уморен, но след като спечелих сребро в Москва, този път разпределих силите си по-добре", коментира след успеха Десиса, който е първият етиопец със златен медал от маратона след Гезахене Абера от 2001-ва година. БГНЕС