Дания иска пълна забрана на бензина и дизела в ЕС
Секция: Автомобили
07 Октомври 2019 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дания иска пълна забрана на бензина и дизела в ЕС

/КРОСС/ Дания и още 10 страни от ЕС призоваха за създаването на европейска стратегия за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация, която да позволи до 2030 г. забрана за продажбата им в държавите членки като част от борбата с климатичните промени, предаде Reuters. Скандинавската страна отправи предложението в края на миналата седмица на европейска среща на министрите на околната среда, която се състоя в Люксембург.

Бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цели да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 г. Според датската делегация за постигането на тази цел е необходимо транспортният сектор да намали въглеродните си емисии.
ЕС цели до 2030 г. да намали с 40 на сто въглеродните си емисии, за да помогне за борбата с глобалното затопляне, припомня Reuters. През 2018 г. датското правителство обяви, че ще забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани с изкопаеми горива. По-късно Дания се отказа от идеята, защото тя щеше да влезе в конфликт с европейските правила.
Датският министър за климата и енергетиката Дан Йоргенсен изрази надежда предложението да се разреши на отделните държави членки да забранят продажбата на нови дизелови и бензинови коли да засили натиска върху еврокомисията да предложи пълно премахване на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, в блока в следващите десетилетия. По думите му, ако ЕС не може да се съгласи с общоевропейска забрана, ще бъде добре поне на отделните страни да бъде разрешено да прилагат подобна мярка. "План А ще е това да бъде европейска забрана", допълни той. Литва, Латвия, Словения, България и още няколко държави предложиха да се направи повече, за да се спре "изтичането на въглерод" чрез продажбата на автомобили втора ръка от Западна Европа в източните региони.
По думите на Йоргенсен следващата стъпка на Дания ще е да създаде съюз с останалите 10 страни членки, които подкрепят стратегията ? за постепенно извеждане на дизеловите и бензинови автомобили от експлоатация и възможността за забрана на продажбата им в отделни държави членки.
Текст: Илия Лазаров, Expert.bg