Европейската комисия приветства положителната оценка за това как управлява бюджета на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
08 Октомври 2019 19:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската комисия приветства положителната оценка за това как управлява бюджета на ЕС

/КРОСС/ В последния си доклад относно управлението на бюджета на ЕС Европейската сметна палата - независимият одитор на разходите на ЕС - потвърди, че Комисията „Юнкер" значително е подобрила начина, по който управлява бюджета на ЕС.
За 12-а поредна година одиторите дадоха положително становище за годишните отчети на ЕС, а за трета поредна година - становище с резерви за плащанията, извършени през 2018 г. Това е висока оценка за целенасочените усилия на Комисията „Юнкер" да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС се изразходва в съответствие с правилата и създава добавена стойност за нашите граждани.
Гюнтер Х. Йотингер, европейският комисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, заяви: Европейската комисия работи усилено, за да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС се изразходва в полза на нашите граждани и създава добавена стойност от ЕС. Ние гарантираме, че правилата се спазват изцяло и че грешките са сведени до минимум. Радваме се, че усилията ни дават резултат, и нашите независими одитори отново потвърдиха, че сме свършили добра работа.
Комисията отговаря за изпълнението на бюджета на ЕС заедно с различни партньори - тя управлява около 75 % от разходите на ЕС съвместно с държавите - членки на ЕС. Те играят ключова роля в области като сближаването и селското стопанство, в които по-голямата част от бюджета се разпределя чрез националните и регионалните органи за управление. Комисията има строги правила по отношение на доброто и ефективно управление на средствата. Работим съвместно с държавите членки, за да гарантираме, че бюджетът се изразходва в съответствие с тези правила и че всяко евро от бюджета на ЕС отива там, където е най-необходимо.