Дрога на стойност няколко милиарда британски лири беше разкрита във Великобритания
Секция: СВЯТ
09 Октомври 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дрога на стойност няколко милиарда британски лири беше разкрита във Великобритания

/КРОСС/ Тринадесет мъже бяха арестувани във Великобритания, в рамките на разследване на най-големия трафик на наркотици, разкриван в страната, на стойност няколко милиарда лири, обяви британската служба за борба с организираната престъпност, цитирана от Франс прес, предава Дарик.

Мъжете са на възраст от 24 до 59 години, заподозрени в участие в британския клон на "утвърдена" международна престъпна група, внесла от Холандия над 50 тона хероин, кокаин и канабис, на стойност няколко милиарда британски лири", използвайки британски и холандски фиктивни компании, уточни службата в комюнике.

Мащабът на наркотрафика беше разкрит след залавянето през септември 2018 г. на три товара, съдържащи 351 килограма кокаин, 92 килограма хероин, 250 килограма канабис и 1 тон и 850 килограма хашиш, на обща стойност 38 милиона британски лири (42,3 милиона евро) при продажба на дребно.

Британските власти смятат, че при много други случаи наркотици са били внасяни в Обединеното кралство между февруари 2017 г. и октомври 2018 г., скрити в товари зеленчуци и сокове, транспортирани в големи количества през британските пристанища. Холандия ще се прекръсти на Нидерландия заради имиджа си "Подозираме, че тези мъже са участвали в операция от промишлен мащаб - най-голямата, разкривана някога във Великобритания, като са внесли тонове смъртоносни наркотици, разпределяни между престъпни групи в цялата страна", посочи Джейн Лойд, регионален ръководител на разследванията в службата за борба с организираната престъпност. В сътрудничество с холандската полиция, "смятаме, че сме разбили добре установен маршрут за доставка на наркотици", добави тя.

В рамките на разследването, четирима мъже и две жени бяха задържани през април в Холандия с европейски заповеди за арест и ще бъдат екстрадирани във Великобритания.