Помпео: Искаме стабилност на Балканите, регионът е „пълен с предизвикателства“
Секция: Интервюта
09 Октомври 2019 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Помпео: Искаме стабилност на Балканите, регионът е „пълен с предизвикателства“ В интервю за в.“Катимерини“ държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от напрежението в Егейско море. Той подчерта, че САЩ искат стабилност на Балканите, защото регионът е „пълен с предизвикателства“.


/КРОСС/Новото споразумение за отбрана, подписано между Атина и Вашингтон, ще допринесе за сигурността на Гърция, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Той изрази надежда,че Гърция и Турция ще разрешат различията си мирно. Относно нарушаването от страна на Турция на изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), Помпео посочи, че става дума за "признати международни води", които всеки народ трябва да уважава.

Попитан какво ще се случи, ако Турция наруши сектора, в който американски фирми имат интереси, Помпео каза, че това е хипотетичен сценарий, но въпреки това подчерта, че САЩ винаги правят всичко необходимо, за да защитят своите интереси.

Помпео също така отбеляза, че САЩ са се завърнали в региона на Балканите: „И когато казвам, че сме се върнали, то е защото е в интерес на Америка да се ангажираме. Нациите винаги действат, за да се грижат за себе си и за своите интереси. Гърция прави същото за своя народ. Имаме много стратегически цели и това, което видяхте днес по време на моето пътуване до Гърция, е, че имаме ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което ще има значение. Това няма да има значение само утре, следващата седмица, това ще е от значение и през следващите години и десетилетия."

На Помпео беше зададен и въпросът, че през Студената война врагът е бил ясен, но кой е врагът сега и за какво ще бъдат използвани американските военни бази.

„НАТО си постави стратегическата мисия, Съединените щати имат своя стратегия за национална сигурност, уверен съм, че Гърция има дълбоко разбиране на нещата, които потенциално я заплашват, но не допускайте грешка: Съветският съюз го няма, но руското злокачественото влияние продължава. В Близкия изток - не твърде далеч - има трудни предизвикателства, Ислямска република Иран продължава да спонсорира терора по света, предизвикателствата пред свободата на корабоплаването изобилстват във води, от които Гърция толкова силно зависи за корабоплаването и транспорта, а това са нещата, от които нации като Гърция и нации като САЩ зависят, имат достъп до тези водни пътища и така, имат способна военна сила, имат възпираща сила, която напомня на всички, че трябва да участват в поведения, които са в съответствие с правото, мисля, че това е абсолютно наложително и не знаете откъде ще дойде следващата заплаха. Гледаме навън и мислим, че сме умни и ги виждаме всички, но истината е, че историята е пълна с дни, за които не си мислил, че някой е противник и се оказва, че трябва да си готов."

Запитан какво могат да направят САЩ, за да попречат на Турция да стане още по-непредсказуем съюзник, Помпео отговори, че Вашингтон прави всичко възможно за да предотврати такова развитие на процесите. „Тя е важен търговски партньор за нас. Те очевидно са съюзник в НАТО, където имаме важна инфраструктура. Имаме важни политически цели - добре познавате риска от бежанци, идващи от Турция, от Сирия или от региона. И така, една успешна Турция, разрастваща се, просперираща, икономически процъфтяваща Турция е важна не само за Гърция, но и за всички нас. Затова работим усърдно, за да опитаме да постигнем този набор от резултати."

Държавният секретар на Щатите също така изрази надежда, че няма да има съревнование между Гърция и Турция по отношение на военните инсталации. „Надявам се да не се състезават по този начин, не мисля за това по този начин. Не мисля, че и нашите военни мислят така. Виждаме, че всеки има свой уникален набор от характеристики, собствена уникална възможност да даде добри резултати за НАТО и за приемащите страни, както и за Съединените щати.

Съединените щати използват дипломатически усилия, за да въздействат на Турция заради действията на Анкара във водите около Кипър. „Надявам се, че не само международното право ще бъде спазено, но мисля, че всяка държава трябва да признае, че Америка винаги прави това, което трябва да направи, за да защити търговските интереси и да защити собствения си народ, така че ние ще направим всичко възможно да направим това и няма причина да мислим, че тук ще е нещо различно."

Помпео изрази безпокойство поради напрежението между Гърция и Турция, от това, което става в Егейско море:" Винаги се тревожим, когато между някои две страни има напрежение, което може да ескалира, може да се окаже на лошо място и да създаде военна конфронтация. Никой не иска това да се случи. Така че не искам това да се случи между Гърция и Турция. Не искам това да се случи между Северна и Южна Корея. На никое място. Нашите дипломати всеки ден се опитват да създадат условия, при които страните могат да говорят и да водят диалог и да разрешават споровете си по мирен начин. Оптимисти сме, че това може да се случи и тук."

С подписаното вчера споразумение в областта на отбраната между Гърция и САЩ „със сигурност осигурява по-добра сигурност не само за Гърция, но и за Балканите, за региона и честно казано смятаме, че създава стабилни ситуации, които намаляват риска за Америка - американски бизнес, пътуващи американци в Гърция. Така че Америка има дълбок интерес да гарантира, че Гърция е в безопасност и сигурност", каза Помпео.

Източник: bnt.bg