Босненската Република Сръбска ще строи свой участък на "Турски поток" догодина
Секция: СВЯТ
09 Октомври 2019 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Босненската Република Сръбска ще строи свой участък на "Турски поток" догодина

/КРОСС/ Босненската Република Сръбска ще получава природен газ през специална тръба на газопровода "Турски поток", чието изграждане започва догодина. Това съобщи министърът на енергетиката на населената предимно със сърби съставна част на Босна и Херцеговина Петар Докич, цитиран от ТАСС.

"Република Сръбска е готова за проекта и сме взели нужните решения за него," продължи той. По думите му вече е избрано и мястото - успоредно на магистралата, която ще свързва Белград и Република Сръбска. Заради това решение изграждането ще започне едва следващата година, тъй като полагането на газовата инфраструктура в този случай е обвързано със строителството на магистралата.

Освен Биелина, Зворник и Източно Сараево (в последните два случая газопреносната система е от 70-те години на миналия век) Република Сръбска като цяло няма такава мрежа и това прави проекта, на който се възлагат "големи надежди", много важен за страната, допълни Дочик. Според него изграждането на разклонението на "Турски поток" би трябвало да започне веднага след завършването на сръбския участък (също предвидено за догодина"

Република Сръбска по-рано сключи споразумение с "Газпром" за доставки по бъдещия газопровод. При посещение на изпълнителния директор на руския енергиен гигант Алексей Милер бе обсъдено и изграждането на газова инфраструктура в столицата Баня Лука, както и на захранвана с газ електроцентрала.

Въпросите за "Турски поток"

ТАСС отбелязва още, че по план проектът за разклонение до Република Сръбска трябваше да започне тази есен. Газопроводът, идеята за който се появи след края на "Южен поток" през 2014 г., според сегашните планове трябва да преминава през България. Сръбските власти обаче обявиха, че няма да чакат изграждането на българския участък, което тепърва предстои заради забавянето с избора на изпълнител и процедурите по обжалване.

На теория сръбският участък трябва да започне да снабдява Сърбия с газ преди края на април 2020 г. Смесеното дружество на "Газпром" и "Србиягас", "Гастранс", ще отговаря за изграждането от района на град Зайчар, недалеч от българската граница, до Хоргош, при унгарската.

С "Турски поток", както и със "Северен поток 2", "Газпром" се надяваше да заобиколи Украйна и транзитът през двата газопровода, изместващ този през съседната държава, да стане факт до края на годината. Освен Унгария, Сърбия и България руската компания разглежда Гърция и Италия като потенциални пазари. Все още има въпросителни за това какво потребление ще иска Европа през този газопровод, чието преминаване през държави, членки на ЕС, очаква и последната дума на Еврокомисията. Към момента Брюксел, Москва и Киев все още са ангажирани и със спешни преговори колко ще продължи бъдещият нов договор за транзит между Русия и Украйна, тъй като сегашният изтича в края на годината.