Д-р Дечо Дечев, НЗОК: От ръководството на болниците зависи дали парите ще стигат
Секция: Интервюта
09 Октомври 2019 10:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Дечо Дечев, НЗОК: От ръководството на болниците зависи дали парите ще стигат Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, в интервю за предаването "Лице в лице" по БТВ

/КРОСС/ - Доктор Дечо Дечев, управител на Здравната каса. Здравейте, доктор Дечев.

- Здравейте.

- Разкажете сега тази история с тези 50 милиона, или 86... Всъщност какви са тези милиони, които са взети от вас, благодарение на онова обещание на кабинета, на кого са дадени? Моля ви, разкажете.

- Да започна оттам - никой не е взел и никой не е дал на касата, по простата причина, че тези, които дават в касата, са единствено такива като вас, мен и още шест милиона и половина други българи. И бюджетът на касата се формира не от това кой е дал, а от тези шест милиона и половина, които си внасят вноските. Държавата естествено също участва.

- Как?

- Осигурявайки определен контингент от тези шест милиона и половина - пенсионери, служители и т.н.

- Но не участва с пари кеш?

- Не, в никакъв случай.

- Вие не получавате от държавата пари или от бюджета?

- Участието на държавата... и за щастие през последните години държавата се намесва активно в увеличаване на приходната част чрез НАП. Тоест тя осигурява условия тези вноски от всички нас да се събират в по-голям процент. Това е участието й. Сега, нещата ще си позволя да си ги говорим едно към едно. Това е на практика един трудово-правен спор. Във всеки трудов договор знаете, че има работодател и работник. В случая работниците протестират против това, което пише в техните договори. Те се оплакват, че получават ниско възнаграждение. Проблемът е защо не отиват да протестират пред работодателя си, а отиват да протестират пред Министерски съвет? Това е все едно, ако вие сте недоволна от това, което получавате, или вашият екип, да отидете да протестирате пред Министерски съвет. Същото нещо е. Тоест още оттук има погрешна стъпка. Естествено, че в тази ситуация, в тези времена и в този месец много хора искат това да го използват. Дали това ще бъдат политически лица, синдикати и т.н., е друг въпрос. Самият протест е насочен не към когото трябва, защото министър Ананиев не е работодател на тези хора, и НЗОК също не е работодател. Така че протестите най-малко трябва да бъдат към тях. Истина е, че министърът е работодател на директорите на болниците, в които работят тези хора. И той би трябвало да поправи грешките на неговите предшественици, които неглижираха години наред това, че определени болници формираха огромни загуби и не последваха мерки спрямо ръководствата на тези болници. Затова мисля, че първият ход трябва да бъде такъв - именно това ръководство на болница, което не може да осигури заплащане, обективно спрямо обема и качеството на медицинските дейности, то просто трябва да си ходи.

- Добре. Но кажете за тези 50 милиона. Как тези 50 милиона са взети от Здравната каса?

- Не са взети.

- А какво се е случило? Разкажете.

- Значи, здравната каса заплаща медицински дейности, които се отчитат от всяко лечебно заведение, с което тя има договор. Цените, по които се заплащат тези дейности, се определят не от някой друг, а на база на ежегодни преговори с Българския лекарски съюз. Това е простичката философия на нещата.

- Добре.

- Такива преговори започнаха да се водят още от месец март, с цел повишаване на цени на определени клинични пътеки, тъй като в касата имаше допълнителен ресурс, в смисъл, не беше използван целият ресурс на касата и даваше възможност в порядъка около 50 милиона лева да се повишат цени на клинични пътеки, които по общо мнение на преговарящите бяха със занижени цени.

- Тоест вашата работа е била да увеличите цените на някои клинични пътеки...

- На база на преговорите с Българския лекарски съюз.

- Така. До тези обещани 50 милиона?

- Не, тези 50 милиона бяха определени от Надзорния съвет на касата значително във времето преди да се появи предложението тези 50 милиона да бъдат дадени от бюджета на държавата. Тоест тези 50 милиона, които бяха определени да се дадат от бюджета на държавата, нямат нищо общо с тези 50 милиона, които преговаряхме с Българския лекарски съюз.

- И това се е случило преди обещанието за 50 милиона, нали така?

- Точно така, ние си преговаряхме. В този момент, в който започнаха протестите, това беше късната пролет, вече съвпаднаха двата процеса - протестите спрямо преговора, който се водеше. И тъй като се оказа, и то се знаеше предварително, аз се чудя как се допусна това нещо, тези пари няма как да се дадат от бюджета на държавата. Няма технология, по която това да стане.

- Но няколко човека го казваха тук, и между другото министър Ананиев го призна.

- Да. Така е. Факт.

- Но, кажете сега, вие сте и лекар, освен управител на Здравната каса, като човек, който е управлявал и болница. От тези пари, добре, предварително увеличението, обаче от тези клинични пътеки стига ли нещо до сестрите, които взимат ниски заплати?


- Аз ви казах, това дали ще стигнат или не, зависи единствено от ръководството на дадената болница.

- Добре, нали това ръководство се назначава от министерството?

- Не само от министерството. Министърът назначава ръководствата на държавните болници и на областните болници. В общинските болници - там, където е проблемът - не се назначават от министър Ананиев.

- Но министърът тези, които назначава, може да ги контролира и да каже - тези пари няма да ги давате за ремонт, ще ги дадете за заплати.

- Той е длъжен да го прави, не „може". И затова ви казвам, че в годините, тези 20 години тази функция беше пренебрегвана. Тоест наблюдаваха се действия на ръководствата на болниците в годините, които доведоха до това положение сега в момента. Друг е вече въпросът, че, както казах, големият проблем като цяло е в общинските болници. Общинските болници като цяло не можаха да се впишат в пазарния модел, който е в момента. Не можаха и не могат да се впишат. И затова не трябва да излизат според мен такива послания от една или друга политическа сила, че видите ли, като дойдели те, всичко щели да оправят. Никоя партия самостоятелна не е в състояние да оправи нещата за тях. Никоя. Единственото нещо, което може да се направи, това е да има консенсус между партиите, да се определи една политика, която трябва да се провежда. Защото повече от ясно е, че общинските болници не могат да продължат да съществуват като търговски дружества.

- Не могат?

- Не могат. Те изпълняват главно социални функции. И това, което се прехвърли на практика на касата в последните 15 години, то започна някъде от 2005 година, е това, видите ли, касата да осигурява на тези болници бюджети. Тоест избяга се от основната функция на касата. В центъра на системата трябваше да бъде пациентът на касата, и касата да договори за него най-доброто качество на услуги, което се предлага. Изведнъж касата започва да се превръща в една бюджетна организация, която трябва да финансира едни болници, имат-нямат дейност. На този фон искам да ви кажа, през месец март публично излезе една операционна сестра, която размаха фиша си и каза: „Ето, вижте ми фиша - 550 лева". Проверих лично. Значи, отделението, в което тя работи, за една година период е отчело 47 клинични пътеки към касата. От тези 47 клинични пътеки, една беше за апендицит, три за хернии и 44 за операции на меки тъкани. Тоест това е най-ниското ниво като дейност за една година. Искам да ви кажа, че като обем работа това е едноседмично натоварване за една средна по обем операционна. Тоест, ако го погледнем от тази гледна точка - какво получава спрямо това, което отчита отделението, ще излезе, че тя получава много висока заплата, а не ниска.

- Да, но тя не е виновна за това. Тя иска да работи, затова работи на две места.

- Тя иска да работи. Въпросът е как съществува такава дейност в една общинска болница с такъв малък обем? Защото ви казвам - малкият обем води и до деквалификация на персонала, с което спада качеството на услугата. Това да не го приказваме вече. Пак повтарям, ние се превръщаме в една организация, която издържа болницата. Тя не се грижи за качеството на продукта, който болницата произвежда. И това е големият проблем. И затова ви казах, че решението е изцяло политическо. И това решение трябва да бъде консенсусно между всички партии, не между една, защото нито една не може да го прокара, тъй като това носи политически негативи. В този момент, в който някой го предложи, на другия ден отивате отпред с камерите, излизат 5 души с бели престилки и протестът е готов.

- Добре, сега обаче идват едни 200 милиона, които пак са обещани.

- Не идват. Те са в касата, разберете.

- Това искам да разбера.

- Те са в касата тези 200 милиона.

- Те вече съществуват.

- Това, което обявиха като решение, тоест от бюджета за 2020 година от увеличението му, защото пак повтарям, благодарение на увеличената приходна част на касата, за което има принос организацията на работа в НАП, приходната част се увеличава. От увеличената приходна част около 200 милиона ще бъдат инвестирани в повишаване на цени на клинични пътеки, и вече министърът би трябвало да упражни контрол върху това как се използват тези 200 милиона.

- Разбрах. Много благодаря за тези разяснения, бяха много важни наистина.