Откриха нови следи от древен океан на Венера
Секция: Наука
09 Октомври 2019 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха нови следи от древен океан на Венера

/КРОСС/ Повторният анализ на данни, събрани от космическия апарат "Венера експрес", и нови компютърни модели на атмосферата на Венера показаха, че в далечното минало е имало големи водни запаси на планетата, предаде ТАСС. Това заявиха австрийски планетолози на 10-ия Московски симпозиум по изследванията на Слънчевата система. Възможно е на ранната Венера да е имало океан и почти "земен" климат.

"Извършените от "Венера експрес" измервания на процентното съотношене на изотопи на водорода и проучванията показват, че подобен дял е невъзможно да се получи, ако всички запаси на въпросния химичен елемент са донесени от комети или са свързни с вулканични изригвания - поясни планетоложката Майке Бауер от Института за космически изследвания към Австрийската академия на науките. - Поне част от деутерия вероятно е присъствала на Венера от момента на формирането на планетата."

Компютърни модели разкриха, че в далечното минало Венера вероятно е напомняла Земята - притежавала е големи водни запаси и е имала относително мек климат.

Поради тази причина учени се питат какво е превърнало Венера в този адски свят, който съществува от поне милиард години.

Като изследвали процеси, които са допринесли молекули вода завинаги да напуснат Венера, Бауер и колегата й Хелмут Ламер открили нови доказателства, че някога на планетата е имало големи водни запаси. Учените използвали данни, събрани от "Венера експрес", и аналогични данни за Земята, за да създадат няколко модела на еволюцията на атмосферите на двете планети.

Резултатите показали, че сегашният дял на деутерия в атмосферата на Венера е невъзможно да се обясни, ако всички водни запаси се дължат на падане на комети или вулканични изригвания.

Дали това означава, че на Венера действително е имало океан, подобен на тези на Земята? "Не непременно, защото в такъв случай трябва да се търси обяснение къде е изчезнал кислородът от изпарилите се океани на Венера, след като молекулите вода от тези водоеми вероятно са се натрупали в атмоферата й след превръщането й в партик", поясни Ламер. Неизвестно е също как последните "остатъци" вода са напуснали Венера, след като днес скоростта на "бягството" на водорода от атмосферата й е съвсем малка.

/БТА/