Николай Радев: Отстояваме достъпно, иновативно и конкурентноспособно общинско образование
Секция: ПОЛИТИКА
09 Октомври 2019 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Радев: Отстояваме достъпно, иновативно и конкурентноспособно общинско образование

/КРОСС/ Шансът на Пловдив е да избере за кмет човек от системата на образованието. Това е Николай Радев - авторитетен учител и успешен директор на една от най-добрите гимназии в България - английската в Пловдив. Това заявиха пловдивски директори на училища и преподаватели, които се срещнаха снощи с кандидата за кмет с №56 от „БСП за България". Близо два часа те обсъждаха проблемите на общинското образование и вариантите за решението им.
„Достъпното, модерно, иновативно и конкурентноспособно образование е акцент в платформата ни „Пловдив на хората", обясни в началото на експозето си Николай Радев. И изтъкна и другите приоритети на БСП - здравеопазване, социални дейности, демографски мерки, трудова заетост и култура.
„Създаването на електронна библиотека, достъпна за всички учители, ученици и студенти е моя мечта и цел, която съм си поставил. Нека осигурим условия за подобряване на образованието, за да може нашите деца да се чувстват сигурно и добре" - допълни директорът на пловдивската английска гимназия Радев.

 


Трябва да се направи оптимизация на училищната мрежа в града с цел преминаване към едносменен режим, а също и от гледна точка на профилите, изучавани в съответните професионални училища, и на нужните за развитието бизнеса специалисти - подкрепи обсъжданата тема и директорът на Образцова математическа гимназия Веселина Карапеева. В тази посока бе и лансираната идея държавните професионални гимназии с местно структурно значение да бъдат преобразувани в общински.
Като представител на присъстващите учители от детските градини в Пловдив, Таня Барчева изтъкна необходимостта в в тях да бъдат назначавани допълнително помощник-учители, както и да се повиши заплащането на медицинските работници, учителите и служителите в яслите и детските градини.
Изграждането на нови училища и ремонтирането на съществуващите, реновирането на спортната им база обедини участващите в дискусията. Те бяха категорични, че сигурността ще се подобри, ако видео наблюдението в дворове и прилежащи пространства на училища, ясли и детски градини се обвърже с общинския център за видео наблюдения
„Гарантирам, че Николай Радев, като кмет на Пловдив, ще е успешният медиатор между средните училища, университетите и бизнеса в града" - каза в заключение на двучасовата среща юристката и университетски преподавател Нели Петрова от листата на левицата за кандидат-общински съветници с № 56.