За последната година са сертифицирани проекти за над 60 млн. лв
Секция: ИКОНОМИКА
10 Октомври 2019 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За последната година са сертифицирани проекти за над 60 млн. лв

/КРОСС/ За последната календарна година във високотехнологичните сектори по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани проекти за над 60 млн. лв. и с над 1000 нови работни места, като това все още не е окончателната статистика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на откриването на „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг", организирано от ДжобТайгър.

Зам.-министър Борисов поясни, че благодарение на добрите си конкурентни предимства и въвеждането на допълнителна финансова мярка по ЗНИ, България е успяла да привлече значителен брой и големи по обем проекти в сферата на услугите. От 2013 г. до момента се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите на стойност 191.892 млн. лв., с които се разкриват последователно над 7600 нови работни места, предимно за висококвалифицирани специалисти.

Той коментира още, че ИКТ и аутсорсингът са сред водещите сектори за развитие на експорта, за привличане на инвестиции и са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната. По думите му аутсорсинг индустрията в България формира 2.4% от работния пазар в страната ни и съставлява над 4% от БВП, а ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката. Секторът бележи исторически рекорд през 2018 г. както по отношение на оперативните приходи и броя на работните места, така и по отношение на заплащането.
В личен план, той сподели, че кариерата му в Министерството на икономиката е започнала точно от едно такова изложение на ДжобТайгър преди 17 години, с което пожела на участниците да намерят своя път в професионалното си израстване, а на работодателите - да привлекат в екипа си нови и подготвени специалисти.