Олга Токарчук спечели Нобеловата награда за литература за 2018 г.
Секция: КУЛТУРА
10 Октомври 2019 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Олга Токарчук спечели Нобеловата награда за литература за 2018 г.

/КРОСС/ Полската писателка Олга Токарчук спечели Нобеловата награда за литература за 2018 г. Шведската академия обяви новината след миналогодишния прецедент, при който връчването на наградата беше отменено. Престижното отличие отива при нея „за изключителното ѝ въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на граници като форма на живот". Австрийският белетрист, поет и драматург Петер Хандке спечели наградата за 2019 година.

Най-новото издание на романа "Бегуни" на Олга Токарчук излезе това лято с логото на издателство ICU. Той е определян като феномен в европейската литература. За него полската писателка е удостоена с престижната награда Man Booker International за 2018 г., както и с обичта на читателите в редица страни, включително и България. „Бегуни" е книга за същността на пътуването, за неговата психология и за човешката анатомия.

През декември издателство ICU ще издаде и графичния роман на Токарчук "Изгубената душа", отново с превод на Силвия Борисова и илюстрации на Йоана Консехо.

Издателката от ICU Невена Дишлиева-Кръстева коментира наградата:

"Усещането да видиш как любим автор получава заслужено световно признание е неописуемо силно! ICU е настоящият издател на Олга Токарчук в България и се грижим за книгите й с цялата си любов и професионализъм. В същото време сме нейни всеотдайни читатели и радостта ни е безгранична."

Преводачката Силвия Борисова споделя:

"Какво е да си преводач на нобелист- любов и отговорност! Прекалено съм развълнувана, за да бъда по-подробна. Честито и на новото издателство на нобелистката ICU!"

Олга Токарчук е родена на 29 януари 1962 г. в Сулехов, Полша. Тя е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия и пр.

Сред престижните призове, на които е носителка, е Man Booker International 2018 за английския превод на „Бегуни" (Flights), дело на Дженифър Крофт, наградата Нике (четирикратно), наградата на Асоциацията на полските издатели, наградата на фондация Кошчелски и др. През 2004 г. е финалист за международната награда IMPAC, а през 2019-а е финалист за Man Booker International. Психолог по образование, Токарчук е последователка на Карл Юнг, чиито произведения сочи за свое вдъхновениe.

Популярността на Токарчук е феноменална, а читателите ѝ я уважават най-вече заради добрия вкус, енциклопедичните познания, литературния ѝ и разказвачески талант, и - не на последно място - заради философската дълбочина на творбите ѝ.

Източник: bookmark.bg