Миланската Вертикална гора с ново признание
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Октомври 2019 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миланската Вертикална гора с ново признание

/КРОСС/ „Вертикалната гора" на Милано или двете окичени със зеленина високи сгради в модерния център на града бяха обявени за небостъргачи - икони на света. Стори го престижната американска организация за съвременна урбанистика „Council on Tall Buildings and Urban Habitat" с централа в Чикаго. Завчера тя оповести с нарочна декларация, че забилата се в небето миланска „гора" е включена в списъка на 50-те емблематични за планетата небостъргачи на нейните последни 50 години.


Двете уникални високи сгради са построени през 2014 г. в централната градска зона „Порта нуова" по проект на известния архитект Стефано Боери. Едната „кула" се издига на 110 м височина, а другата на 75 м, като и двете са „пременени" с общо 20 декара гъста зеленина. Става дума за 711 дървета, 5000 големи храстии 15 хил. висящи растения и цветя от над 100 растителни вида. За всички тях се грижат постоянно десетина озеленители - алпинисти, които в Милано наричат „летящите градинари". Обявяването на „Вертикалните гори" за небостъргачи - икона на планетарнта архитектура обаче не е първото международно признание за създателите им. Защото в края на 2014 г. или броени месеца след като приеха първите си обитатели, „кулите" бяха обявени от авторитетния Музей на архитектурата във Франкфурт за „най-красивите небостъргачи на света". Иначе да живееш в тях си е истински лукс - ами цената на квадратен метър в помещаващите се в „гората" 110 апартамента е от 15 хил. евро нагоре.

Италианци построиха първата вила със 100% енергийно самозадоволяване

В италианския град Асти бе построена първата вила, която не е свързана нито с електрическата мрежа на страната, нито с газопровод. А иначе не само нейните климатик, осветление, телевизори, хладилници, печки, пералня и всевъзможни други домашни уреди си работят на пълна пара. Защото дори електрическият автомобил в гаража може да бъде винаги включен за зареждане, както постоянно действа и алармената инсталация. С други думи собствениците на вилата няма повече да плащат ток и газ. Според архитектите и конструкторите на къщата инвестицията в осигуряващата нужната енергия мощна фотоволтаична инсталация ще се възстанови само за 5 години.