Цацаров: Има сигнал срещу генералния директор за измами с обществени поръчки
Секция: Коментари
10 Октомври 2019 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров: Има сигнал срещу генералния директор за измами с обществени поръчки

/КРОСС/ Срещу генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в прокуратурата - за нарушения при обществени поръчки, включително "надписани" договори, със завишени суми, за изчезнала информация от служебни компютри. Сигналът обаче буквално бил постъпил вчера (9 октомври) и тепърва държавното обвинение прави проверки т.е. тепърва ще става ясно дали и кога ще има обвинителен акт. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на специалното си изслушване в парламента.

Скандалът по същество

Според Цацаров, за събитията в БНР и спирането на "Хоризонт" и "Преди всички" за около 4 часа и половина на 13 септември има две групи, които твърдят различни неща. Първата група, представена от главния прокурор чрез показания на журналистката Силвия Великова, обяснява спирането на програма "Хоризонт" с външен натиск. Цацаров посочи показания на Великова, че генералният директор Светослав Костов инициирал среща с нея в Борисовата градина на 11 септември. Там Костов й обяснил, че трябва да я свали, защото го притискали и щели да орежат бюджета на БНР. Използвал е аргумент и за децата си - как щял да ги храни, ако Великова остане водещ на "Преди всички" и водещ репортер в съдебния ресор на радиото. Същевременно, Цацаров обясни, че има разминаване в показанията за случилото се на 11 септември в Борисовата градина. Генералният директор казва, че минал през Борисовата градина, видял Великова и нейна колежка, която била в майчинство, поздравил ги и продължил, обясни обвинител номер 1. Тепърва обаче прокуратурата ще търси показания от въпросната колежка - най-вероятно в рамките на досъдебното производство.

"Аз лично не съм искал от никого да бъде заменяна Силвия Великова като журналист, отразяващ събития и като водещ на предаване", казал Костов съгласно думите на Цацаров. Що се отнася до командировката на Силвия Великова в Стара Загора точно на 13 септември - да обучава кадри там, твърденията пак са две. Директорът на радиото в Стара Загора казва, че заповедта е била спешна, докато Светослав Костов твърди, че заповедта била планирана и предварително съгласувана - за да обучава Великова млади колеги в специална академия.
В обобщение главният прокурор заяви, че наблюдаващият прокурор ще образува преписка, защото има данни за престъпление при спирането на сигнала на 13 септември. Сотир Цацаров отговори и на въпрос на депутата от БСП Александър Симов - ще бъдат изискани разпечатки от всички мобилни комуникации на посочените в свидетелските показания участници в цялата история.

Кога е възстановен сигналът на БНР? Има противоречие кога точно е възстановено излъчването. Цацаров обясни, че Светослав Костов е изпратил мейл в 8:07 часа на 13 септември до НУРТС да бъде пуснат по-рано сигнала - към 10:20 часа. Съответно, твърдението при тази версия е, че радиото отново е в ефир към 10:18 часа. А директорът на дирекция "Техника" в БНР твърди, че около 9:00 часа Костов му се обадил и поискал да каже на НУРТС да пусне сигнала към 10:20 часа. Официално обаче Цацаров посочи времеви диапазон на спирането 6:00 - 10:42 часа.

И още

Освен това, Цацаров съобщи, че на 24 септември репортер от БНР се оплакал, че на 20 септември се стигнало до скандал между въпросния човек и един от редакторите на радиото - дали да бъде излъчена определена новина. Репортерът твърди, че редакторът го нападнал и е представил медицинско свидетелство за лека телесна повреда - на врата. Разпитана е и г-жа Даниела Късовска, заместник на ръководителя на програма "Хоризонт", която описала конфликт и опит да бъдат разтървани спорещите. Припомняме, че заради всичко случило се СЕМ стартира процедура за освобождаване на Светослав Костов. 

Автор: Ивайло Ачев, actualno.com