Нови подходи за интегрирането на хората с аутизъм представя конференцията „Аутизмът не е присъда!“
Секция: Здраве
10 Октомври 2019 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови подходи за интегрирането на хората с аутизъм представя конференцията „Аутизмът не е присъда!“

/КРОСС/ На 11 ноември в присъствието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева и началника на РУО - София д-р Ваня Кастрева ще бъде официално открита първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!". В дните от 11 до 13 ноември в Театро (бивш Модерен театър) София експерти в областта на аутизма ще изнасят всеки ден по една лекция, свързана с превенцията, лечението или образованието и живота на хората в аутистичния спектър.

Форумът има за цел освен да представи най-актуалната информация от научните изследвания в сферата, но и да покаже, че хората с този поведенчески проблем могат да имат щастлив живот и да са пълноценна част от обществото. Част от пътя за тяхното интегриране ще очертаят лекторите от Сдружение „Аутизъм днес" - организатори на събитието, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Живот под дъгата" - Варна, и Сдружение „Софера".

Те ще представят:

• новите подходи за приобщаването на хората от аутистичния спектър;
• възможностите за терапии, които да подобрят здравословното им състояние;
• как те могат да станат част от т. нар. „включващи общности";
• какви са различията между „интеграция" и „включване" на хора с трудности.

Специално внимание ще бъде обърнато и на предизвикателствата, с които хората с аутистично разстройство имат както в социалните, така и в научните сфери. Друг акцент ще бъде диагностицирането на аутизма, което в много страни е все още трудно или се случва в много късен етап, а навременното поставяне на диагноза е от изключително значение за добрите резултати от последващото лечение.


В откриването на форума ще се включат и други популярни личности като Ники Кънчев и Елена Петрова, които подкрепят каузата за значението на реалното включване на хората с аутизъм в социалния живот в училище и на работното място, в спорта и в дейности за свободното време и я припознават като своя.


Конференцията „Аутизмът не е присъда!" се организира в партньорство с Агенция "Кросс", сп. Здравен журнал, сп. Кенгуру, Болен здрав, Здравен навигатор, Здраве Нет, Розали, По-здрави днес, Първите 7, MedicalNews, Madamsko, Az-jenata.bg, Здравето има значение, Дарик Радио.