Еврокомисията ще съди Полша заради политически контрол над съдиите
Секция: СВЯТ
10 Октомври 2019 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисията ще съди Полша заради политически контрол над съдиите

/КРОСС/ Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС с искане за ускорена процедура във връзка с новия режим за дисциплинарните производства срещу полските съдии, предаде пресслужбата на институцията.

През април комисията даде началото на производство за установяване на нарушение на основание, че новият режим на дисциплинарните производства нарушава независимостта на съдебната власт на полските съдии и не осигурява необходимите гаранции за защита на съдиите от политически контрол, както се изисква от Съда на ЕС.

По-конкретно полското законодателство позволява съдиите в обикновените съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни разследвания, процедури и санкции въз основа на съдържанието на техните съдебни решения, включително въз основа упражняването на техните права съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) да поискат преюдициални заключения от Съда на ЕС.


Освен това новият режим на дисциплинарните производства не гарантира независимостта и безпристрастността на дисциплинарния състав на Върховния съд, състоящ се само от съдии, избрани от Националния съдебен съвет, който от своя страна се назначава политически от полския парламент (Сейм).

Новият режим на дисциплинарните производства не гарантира, че съд, "създаден със закон", ще взема решенията на първа инстанция по дисциплинарни производства срещу съдиите в обикновените съдилища. Вместо това той оправомощава председателя на дисциплинарния състав да определя въз основа на всеки конкретен случай и с почти неограничено право на преценка дисциплинарния съд на първа инстанция, който да разглежда дадено дело срещу съдиите в обикновените съдилища.


С новия режим вече не се гарантира, че делата се решават в разумни срокове, което позволява на министъра на правосъдието да не приключва делата по дисциплинарни производства срещу съдии в обикновените съдилища посредством назначени от него длъжностни лица, отговарящи за дисциплинарни производства.

Новият режим засяга също правото на защита на съдиите в обикновените съдилища. Накратко, съдиите не са предпазени от политически контрол и затова е нарушена независимостта на съдебната власт.

На 3 април 2019 г. комисията отправи официално уведомително писмо на Полша. След задълбочен анализ на отговора, който получи, комисията заключи, че той не разсейва опасенията от правно естество, и предприе следващата стъпка от процеса, изпращайки мотивирано становище на 17 юли 2019 г. В своя последен отговор Полша отново не успя да разсее опасенията й.

Затова ЕК реши да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС. Предвид потенциалното отражение на дисциплинарния режим върху независимостта на съдебната власт бе отправено искане за ускорена процедура, за да се постигне окончателно решение във възможно най-кратък срок.