Учители и медицински сестри – най-търсените професии у нас след 15 години
Секция: Наука
10 Октомври 2019 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учители и медицински сестри – най-търсените професии у нас след 15 години

/КРОСС/ До 15 години най-търсените професии в България ще са медицински сестри и акушерки, както и учители по общообразователна подготовка за среден и начален етап на образование. Това сочи средносрочната и дългосрочна прогноза за пазара на труда в България, изготвена от изследователски екип, обяви доц. д-р Ралица Ганева на форум днес в София.

По думите на експерта, въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ако България внедри образователните политики, които са стандарт в Европа, ще има все по-нарастваща нужда от учители.
„Учителят ще остане много важен на пазара на труда поне следващите 15 години", заяви доц. Ганева. През 2024 г. в образованието се очаква да бъдат заети 204 хил. души, от тях половината ще са над 50 години, а 80% ще са жени.

С намаляващо търсене ще бъдат продавачите заради намаляването на сектор търговия, което от една страна се дължи на демографията, а от друга - на преструктурирането на икономиката. Все по-малко ще се търсят сервитьори, бармани и готвачи.

В средносрочен план се очертава, че професиите, изискващи по-ниска квалификация, ще намаляват, а тези със специфична квалификация ще стават все по-важни на пазара на труда, обобщиха експертите.
Значително нарастване на заетите се очаква да има и в държавното управление, като водещите професии там ще са административни и приложни специалисти.

Все повече ще се задълбочават регионалните дисбаланси на пазара на труда, ще се увеличи делът и на работниците над 55 години. Очаква се към 2034 г. най-нисък брой заети да има в Северна България - Видин, Монтана и Силистра.

Най-много хора със завършено висше образование ще се търсят в София, Пловдив и Варна, със средно и основно - в София, Пловдив и Бургас. Всеки четвърти през 2024 г. ще работи в преработващата промишленост.
След 2020 г. влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 до 2034 г. спадът в заетостта ще бъде около 6%, каза социалният министър Бисер Петков по време на форума.