Калоян Паргов: Витоша трябва да е достъпна, решението е възстановяване на въжените линии
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2019 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Витоша трябва да е достъпна, решението е възстановяване на въжените линии София отново може да кандидатства за домакин на зимна олимпиада, изтъкна лидерът на БСП – София

 

/КРОСС/ Витоша трябва да е достъпна за гражданите и гостите на София. Решението е възстановяване на въжените линии. Необходими са инвестиции и за изграждането на екопътеки. В никакъв случай не трябва да се допуска застрояването на планината с къщи, хотели и ресторанти. Вече има достатъчно такива. Това каза лидерът на БСП - София и водач на листата Калоян Паргов на среща под мотото „Град в планината, планина в града. Защо Витоша остава недостъпна?". В срещата взеха участие кандидатите за общински съветници Христо Монов и Христо Чакъров и за кметове на Мърчаево Снежанка Лашкова и на Владая Николай Иванов. Събитието се състоя пред на началната долна станция на Княжевския лифт, който е първият кабинков лифт в България, но от години не работи.

„Вече има ясен собственик с ясен план за реновация на съоръженията. Оттук нататък всяко забавяне ще е по вина на Столична община. Тя трябва да поеме инициативата", убеден е Паргов. Той посочи, че собственикът е международно призната фирма с добра репутация.

„След 3-ти ноември, новият кмет и новият Столичен общински съвет трябва да покажат консенсус по темата и да предприемат необходимите действия за премахване на нормативните противоречия, свързани със Закона за горите и Плана за управление на Витоша. Сега ситуацията е „единият разрешава, а другият - не", обясни лидерът на БСП - София. Калоян Паргов счита, че това може да стане само с решителната подкрепа на държавата, тъй като част от нормативната наредба е в нейни ръце.

„Ние от БСП сме против усвояване на горския фонд и територия от Националния парк „Витоша" за ресторанти и хотели. Единствено са нужни съоръжения, които да улеснят достъпа до планината и я направят привлекателна дестинация за зимни спортове", обясни водачът на листата на социалистите в София.

„Това би дало основание София отново да кандидатства за домакин на зимна олимпиада, нещо което не се е случвало от много години", изтъкна Калоян Паргов.