Щабът на Манолова: Вотът в ромските секции буди огромно съмнение (Видео)
Секция: ПОЛИТИКА
29 Октомври 2019 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щабът на Манолова: Вотът в ромските секции буди огромно съмнение (Видео)

/КРОСС/ Вотът в ромските секции в столичните квартали "Красна поляна", "Слатина" и "Люлин" буди огромни съмнение. В "Красна поляна" е имало струпване на хора между 9:00 и 11:00 часа преди обяд, а следобед не е имало движение. Имаме притеснения, че това е организиран вот.

Това каза вчера в щаба на Мая Манолова председателят на "Движение България на гражданите” Димитър Делчев, който даде съвместен брифинг с председателя на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова за кмет на София, Никола Вапцаров и кандидатите за общински съветници от ДБГ Войслав Тодоров и Ана Вилфан.

По думите му в една от секциите в "Красна поляна" се вижда, че има 2081 гласа за Йорданка Фандъкова, 251 за Мая Манолова, а останалите са за другите кандидати.

"Това са 1 000 % по-голям вот за Фандъкова, което без организация и контрол на вота не може да стане. В секция №61, отново в "Красна поляна", се вижда, че Йорданка Фандъкова е получила 242 гласа, а Мая Манолова - 13 гласа. Другите кандидати са получили по два, три, пет или десет гласа", подчерта Делчев.

В секция №75 в същия район има 160 гласа за Фандъкова и четири гласа за Манолова, обясни още председателят на Движение България на гражданите.

"Фрапантно е положението и в кварталите "Люлин и "Слатина", каза още Делчев.

"Това не е свободен, а организиран вот", категоричен бе водачът на листата на местна коалиция "България на гражданите", която подкрепи Мая Манолова за кмет на София.

Председателят на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова за столичен кмет, Никола Вапцаров уточни, че изборния ден щабът е подал над 30 нарушения на изборния процес.

Войслав Тодоров, който е в листата на "България на гражданите" и член на ИК на Манолова добави, че концентрирано гласуване се наблюдава и в столичния кв. "Христо Ботев" в 70-та секция с феноменалните 80 % гласували, от които 393 гласа за Фандъкова, малко над 30 гласа – за Манолова.

"В секция 76 е подобно положението - точно 343 гласа за Фандъкова и 35 гласа за Манолова. Във Филиповци 70-80 % от вота е за Фандъкова. Това се повтаря по същия начин и за районните кметове и съветниците", уточни той.

"Когато говорим за подмяна, понеже Фандъкова имаше нахалството да го каже, ето това е подмяната – подмяната на вота чрез контролиран вот и странни единомислия, се стига до такива ситуации. Подмяната е ясно на кого е", каза Тодоров, визирайки ГЕРБ.

Никола Вапцаров заяви, че нови жалби са писани през нощта и вече са над 35, изпратени от щаба на Манолова до ОИК за изборни нарушения.

"Имаме и сигнал за недопускане на законни представители до секциите заради етническия им произход. 134-то училище, 26-та секция, са казвали на хората изобщо да не вземат бюлетината за кмет, същата тактика се е прилагала във Френската гимназия. Това е подмяна на вота. Ние сме тук за честно състезание", заяви председателят на Инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет.

Той призова "идеите и програмите да убеждават хората, не изборните манипулации."

Според сигнала нераздадените бюлетини после са били попълнени и пускани в урните, което е фрапантно нарушение, по думите му.

"Хората в неделя ще избират между тези, които предлагат промяна и другите, които както се вижда от протоколите, получават предимства от ромските гласове. Очевидно ГЕРБ избраха другия подход и точно това ще разгневи демократично мислещите хора и точно това ще ги накара да излязат да гласуват срещу кандидата, който си позволява да манипулира вота, каза още Делчев.

Ана Вилфан, която е кандидат за общински съветник от коалиция "България на гражданите" съобщи за отказан достъп до секция на представители на ДБГ и Инициативния комитет на Мая Манолова.

 

video: https://www.youtube.com/watch?v=spXtYLuvt4w&feature=youtu.be