БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на д-р Нат Гопалсвами
Секция: Наука
31 Октомври 2019 11:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на д-р Нат Гопалсвами

/КРОСС/ Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза" на д-р Нат Гопалсвами от Центъра за космически полети „Годард" на НАСА. Тържествената церемония ще се проведе на 5 ноември 2019 г. (вторник) от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов" на БАН (ул. 15-ти ноември № 1). По време на събитието д-р Гопалсвами ще изнесе лекция (на английски език) "An Outstanding Problem in Solar Physics and its Recent Resolution".

Д-р Гопалсвами е един от най-изтъкнатите учени в света в областта на слънчево-земната физика и космическото време. Слънчево-земната физика е относително нова научна област, която в последно време придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развитието на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неблагоприятните условия в космоса (така нареченото „космическо време"), които могат да предизвикат прекъсване на работата на спътниковите и наземни системи, комуникациите, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и дори на човешкото физиологично състояние, и да нарушат ритъма на живота по цял свят.

Трудовете на д-р Гопалсвами са посветени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат ефект върху Земята, разпространението и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите изследвания полагат основата на създаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни бури. Те имат не само теоретично, но и огромно практическо значение, тъй като в много случаи неблагоприятните последствия от геомагнитните бури, ако бъдат предвидени, могат да бъдат намалени с превантивни действия.