Защо не можем да се стоплим?
Секция: Коментари
01 Ноември 2019 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо не можем да се стоплим?
Отговорът е - защото сме бедни. А сме бедни, защото се греем на ток

/КРОСС/ България държи незавидното първо място по енергийна бедност в Европейския съюз. Според Евростат почти 37% от българските домакинства (2017 г.) не могат да си позволят да отопляват жилищата си до комфортна температура. Средното ниво за ЕС е под 8%.

Защо сме толкова назад и как можем да променим този факт? Най-елементарното обяснение е, че просто сме много бедни. То обаче се оказва недостатъчно. Данните показват, че страни като Словакия и Румъния са с много по-ниски нива на енергийна бедност, а Гърция и Португалия, които не би трябвало да са чак толкова зле, ни правят компания на дъното. Явно проблемът съвсем не е само в доходите Отоплението и топлата вода са отговорни за 80 - 85% от крайното енергийно потребление на българските домакинства.

В страните от ЕС този дял се изменя в рамките на 60 - 90% в зависимост от климатичните условия. Българите обичаме да се сравняваме, като най-често ползваме няколко бенчмарка: а) средното за ЕС; б) Германия, лидерът на ЕС и царството на техническата мисъл и в) Румъния, защото все сме в един кюп с нея. По-долу е самото сравнение на база крайно потребление на енергия в домакинствата. Трябва да се има предвид, че поне 10 - 15% от това винаги е електричество за домакински уреди, осветление, охлаждане и често готвене, и трябва да се извади от общата сметка, когато коментираме отоплението.

Ето някои видими прилики и разлики: Домакинствата в най-бедните страни, България и Румъния, разчитат на твърдите горива (дърва и въглища) за около 40% от енергията си, тоест повече от половината от тях се топлят с най-евтиното и мръсно гориво, което трябва задължително да намалим, ако желаем да дишаме чист въздух. Това е двойно повече от средното за ЕС и е напълно логично. България изпъква с огромния дял на електричеството (41%), докато средното за ЕС е 24%, за Германия - 20%, а за Румъния - едва 14%. Като се има предвид, че електричеството за други цели прави около 10 - 15% от крайното потребление, очевидно е, че почти никой в Европа не консумира значими количества за отопление. Изключения правят богата Швеция на север и средиземноморските страни на юг, където се ползва повече охлаждане през лятото.

Сред последните прави впечатление високото ниво на енергийна бедност в Гърция и Португалия. България изпъква с мизерния дял на природния газ (3%), докато средното за ЕС е 36%, за Германия - 38%, а за Румъния - 32%. Абсолютни лидери в това отношение обаче са Холандия (71%), Великобритания (62%) и Италия (52%) - страните с най-голям собствен добив и/или най-висока степен на диверсификация на доставките, където газът тотално доминира при отоплението. Изводът е очевиден: България рязко се отличава с това, че много хора се топлят на ток, а навсякъде другаде - на газ. За съжаление, в България ленинизмът „Електрификация + съветска власт = комунизъм" е достигнал наистина големи размери. Днес го заплащаме прескъпо поради простия факт, че електричеството е възможно най-неефективният енергиен източник за отопление.

За да стигне 1 калория полезна топлина до дома, в централите ни трябва да влязат средно 3 калории първична енергия, която през зимата най-често е под формата на лигнитни въглища. В цялата верига на електроенергийната система има множество трансформации, които водят до загуби, предопределени от законите на физиката, които няма как да бъдат премахнати.

ТЕЦ-овете ни например реално превръщат в електричество по-малко от 40% от топлинната енергия на въглищата. После токът тръгва по мрежата за високо напрежение, за да стигне до нас вече на ниско напрежение, да нагрее радиатора и чак тогава, след серия от трансформации, да отдаде топлина. Газът, от друга страна, е най-ефективният избор - над 95% от енергийната му стойност се превръща в полезна топлина. Неслучайно почти навсякъде в умерения климатичен пояс отоплението по подразбиране е на газ - дори в страни, които нямат значим собствен добив. Германия е вероятно най-добрият пример, защото е най-голямата европейска икономика и задава посоката на съюза. Почти 50% от немските домакинства се отопляват на газ при средна цена от 5 - 7 евроцента/квтч.

Други 26% са на нафта, а 14% - на топлофикация, която пак разчита основно на газ. Цената на електричеството за домакинствата там не се субсидира - в страната има обществено съгласие, че това би било пагубно за индустрията - и съответно се движи около 30 евроцента/квтч. Напълно логично само 4% от немците се отопляват на електричество и това няма как да се промени при подобно съотношение в разходите. Много други фактори също имат значение - преди всичко доходите и нивото на изолация на домовете ни. Отоплението на ток обаче е фундаментален проблем за енергийната система на България - колкото повече хора разчитат на нея, толкова по-голямо е натоварването й в студените месеци през зимата.

Точно това налага поддържането на огромен и скъп студен резерв, който често храни енергийната мафия. Освен това зависимостта на домакинствата от евтин ток силно натоварва индустрията ни. Вместо да става по-конкурентна, да произвежда повече и да плаща по-високи заплати, индустрията субсидира цената на тока. И така се въртим в затворен кръг. Стоим на студено, защото сме бедни и се топлим на ток. Бедни сме, защото се топлим на ток.

Източник: Сега