Русия предлага тол системата си на България
Секция: Русия
02 Ноември 2019 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия предлага тол системата си на България

/КРОСС/ Руското министерство на транспорта съобщи, че е поканило България да обмисли възможността за въвеждане на руската система за събиране на пътни такси от тежкотоварни автомобили, известна като "Платон".

Това е станало по време на заседанието на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество, провела се в Москва, предаде ТАСС.

Руската страна е запознала българските си колеги с опита на разполагане на система за сателитна навигация, чрез която се събират такси за ползването на магистралите от тежкотоварни превозни средства.

"Платон" е държавната система за начисляване на такси на база изминато разстояние от камиони с тегло над 12 тона по руските пътища.

Въведена е на 15 ноември 2015 г. и оттогава досега в пътния фонд са събрани повече от 82 милиарда рубли (над 2,2 млрд. лева).

С тези средства вече са ремонтирани над 2700 км пътища и над 30 моста, е посочено в съобщението на руското транспортно ведомство.

Руската система "Платон" е подобна на внедряваната в момента у нас система за събиране на тол такси за тежкотоварните автомобили, която трябваше да започне работа на 16 август, но стартът й беше отложен за 1 март 2020 г.

Българската система е разработена от австрийската компания "Капш" и е с GPS-позициониране. Българските власти я представят като най-модерната в света, но все още не са ясни обхватът на платените пътища и размерът на таксата за ползването им.

Към момента няма официален коментар на руското предложение от българските власти. 

По време на заседанието на междуправителствената комисия Русия - България е било постигнато споразумение да продължи работата по възобновяването на фериботната линия Новоросийск - Бургас.

Преди време премиерът Бойко Борисов обяви необходимостта от възстановяването на фериботните връзки с Русия.