Явор Сидеров: Макрон запълва лидерски вакуум в ЕС
Секция: Интервюта
02 Ноември 2019 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Явор Сидеров: Макрон запълва лидерски вакуум в ЕС

/КРОСС/ До голяма степен френският президент Еманюел Макрон запълва лидерски вакуум в ЕС, в отсъствието на Великобритания, на Германия, която се готви за нов лидер, коментира пред БНР политологът Явор Сидеров.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ той отбеляза, че германската политика в известен смисъл е в хаос, а лидерът на Европа за повече от десетилетие – Ангела Меркел, е на път към изхода: „Италия не може да поведе, Испания не може – няма страна в ЕС, която би могла да поведе в един доста важен момент, в който САЩ бавно, но сигурно се откъсват от всички традиционни за последните 70 г. правила в международните отношения. Такъв лидерски вакуум запълва Макрон“.

„Отчасти стилът на френския президент е дразнещ, той в последно време не се консултира с партньорите си толкова често и детайлно, колкото би следвало да го прави. Но, освен елементите на персонален стил в правенето на политика, има и реален проблем на субстанцията – просто няма кой друг да го прави. А ЕС в момента се нуждае от някакъв тип лидерство“, посочи Явор Сидеров.

Той допълни, че за Европа е задължително да бъде намерена достойна контратежест на позициите на Макрон.

„Баланс за засилващото се влияние на Макрон трябва да бъде намерен, но откъде ще дойде той е много сложен въпрос. Изборът не е огромен. В единия вариант това може да е отново Германия, която да преодолее тази криза на прехода от Меркел към нов лидер, но това ще отнеме време. От Великобритания не може да се очаква такова лидерство, защото тя е почти с двата крака извън ЕС“, отбеляза политологът и прогнозира, че център на противотежест може да се оформи в Източна Европа:

„Той няма вероятно да е толкова силен и влиятелен, но би било много неприятно, ако този баланс се превърне във все по-разтваряща се пукнатина. Защото Макрон е основният критик на политиците от ЦИЕ, особено на Орбан и Качински. И в отговор на това техните позиции се втвърдяват. Т.е. една такава противотежест по-скоро ще прилича на разлом“, каза Явор Сидеров.

Според него след разпада на СССР големият играч в региона не бе Европа, а САЩ и ако говорим за привличане и отблъскване между Европа и Русия, трябва да се гледат отношенията между Вашингтон и Москва.

 

Сериозна грешка е това, че Северна Македония и Албания не получиха дата за начало на присъединителни преговори с Европейския съюз.

Според Сидеров приемането на малки страни като Северна Македония и Албания в Общността не може да застраши баланса на силите в Европа.