Интересни факти за един от най-големите градове в Европа
Секция: Туризъм
03 Ноември 2019 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Интересни факти за един от най-големите градове в Европа

/КРОСС/ Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави по света, включително и България.

Със своите 12 млн. жители, градът е в Топ 10 най-населените. Обитателите му са повече от гражданите на Норвегия, Швейцария, Португалия и мн.др.

Нормално е един толкова космополитен град да има и впечатляващо метро. Московската подземна железница се ползва от около 9 млн. души на ден. 12-те линии са с дължина от 310 километра. Метрото разполага с 82 станции и почти 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди.

Има слух, че под руската столица има тайна мрежа. Наричат я Метро-2. Смята се, че тя свързва серия от военни бункери с Кремъл и други стратегически съоръжения, пише prot.bg. За това обаче няма официално потвърждение.

Москва е на трето място по най-много милиардери на глава от населението. Тя е изпреварена само от щатския Ню Йорк и китайския мегаполис Хонконг. Там живеят 73 милиардери, които притежават общо състояние от 297 млрд. долара.

Голяма част от тях, включително Роман Абрамович, живеят в Заречие - кварталът на богатите.

По време на дългата си история Москва е изгаряла безброй пъти. Тъй като къщите в миналото са били предимно дървени, огънят се разпространявал много бързо.

През 1737 г. е един от най-силните пожари. На 29 юни 1904 г. градът пък преживява истинско торнадо, което унищожава няколко близки села (в рамките на днешна Москва) и изкоренява вековните дървета в района на Соколники.

Катедралата "Успение Богородично" в Кремъл е най-старата оцеляла сграда в Москва. Към днешна дата тя е на 538 години. Построена на 12 август 1479 г.

 

Кремъл - най-голямата средновековна крепост в света, е исторически комплекс в центъра на руската столица, обявен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е построена от италианци. Първоначално бял, Кремъл е пребоядисан в червено след Октомврийската революция.

Волга е най-дългата река в Европа. Тя е свързана с Москва чрез канал, който е открит на 15 юли 1937 г. Дължината му е 128 км, а чрез него руската столица има връзка с 5 морета - Бяло море, Балтийско море, Каспийско море, Азовско море и Черно море.

Руската столица може да се похвали с повече от 3 500 исторически улици, алеи, булеварди, магистрали и бързи пътни артерии. Една от най-старите от тях е улица Арбат. Тя е на 520 години.

Молочный переулок пък е в топ 10 на улиците с най-скъпи имоти в света. Тук квадратен метър струва 30 500 долара. Най-скъпата московска улица, на която може да се наеме имот, пък е Столешников, където са най-скъпите бутици в руската столица.