Журналистите не са политически евнуси!
Секция: Коментари
04 Ноември 2019 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналистите не са политически евнуси!

/КРОСС/ Протест, организиран от Съюза на българските журналисти, се състоя пред сградата на парламента на 1 ноември, Ден на народните будители, Ден на българската журналистика и Ден на българските учени.  

 Разтревожен от състоянието на медийната среда у нас и от отчайващото 111-то място на страната ни по свобода на словото, УС на СБЖ реши тази година да отбележи именно така 1 ноември.

При откриването на митинга председателят на СБЖ Снежана Тодорова припомни отровната среда за упражняване на журналистическата професия в България, уволненията на изявени журналисти, заплахите, нагнетяването на несигурност, съсипването на цели медии чрез финансово задушаване.

Разбуждане на обществото за защита на едно от фундаменталните демократични права - свободата на словото и информацията, чието състояние у нас международнта организция "Репортери без граници" определи преди дни като ужасяващо.

Отпор срещу изключителния натиск и диктат над медиите у нас в момента.

Активизиране на журналистическата солидарност в отстояване на правата на журналистите и на гаранциите за техния професионален и независим от чужди влияния труд, подчинен само на обществения интерес.

Настояване в НС да се даде най-после ход на отлежаващите трета година в Комисията по културата и медиите предложения на УС на СБЖ за законодателни инициативи, гарантиращи свободата на словото и правата на журналистите.

Това бяха акцентите в инициативата, която бе подкрепена от Европейската и Международната федерация на журналистите, и от КНСБ, както съобщи Снежана Тодорова. Нямаме намерения да се предадем, обобщи тя.  

Ден преди протеста сайтът на СБЖ бе атакуван от хакери и остана недостъпен, докато проблемът бе решен технически. Само че истинският проблем е много по-голям и всички го знаем - разнообразните форми на посегателства срещу свободата на словото в България.

Нека покажем своята журналистическа и гражданска солидарност в отстояване на нашите общи права в протеста ни под наслов "Не убивайте журналистиката в България!", написа в мрежата отговорният редактор на сайта, известната журналистка Къдринка Къдринова.

Ако няма глас, който да бъде глас на обществото, няма и общество, каза тя пред митинга.

И посочи, че в света изобщо журналистиката е подложена на изключителен натиск. Произволът и тормозът над основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж в Лондон в момента, заплахите да бъде изпратен в САЩ и съден за шпионаж, са показна разправа с професията изобщо, подчерта Къдринка.    

Властта иска журналистите да са политически евнуси, но евнусите пазят харемната политика, заяви Велислава Дърева и цитира думите на големия Йосиф Хербст: "Безпристрастен, хеле пък безстрастен журналист, е журналистически евнух". И подчерта, че със словото си истинският журналист винаги трябва да е воин за истината и свободата.

Коментаторът на в. "Сега", член на УС на СБЖ Светослав Терзиев, апелира да не спада журналистическата солидарност с колегите от БНР, които със сплотеността си по време на разигралата се наскоро в националната медия криза станаха пример за цялата гилдия.

Искат да убият професията, да я подменят с угодничество пред властта и не сме останали много тези, които се съпротивляваме, заяви той. Мнозина членове на УС на СБЖ по време на изявата бяха сложили лепенки през устата си с надпис: "Цензура".