Калоян Паргов: Мая Манолова направи впечатляващ резултат в София
Секция: Интервюта
04 Ноември 2019 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Мая Манолова направи впечатляващ резултат в София

/КРОСС/ "Мая Манолова направи впечатляващ резултат в София", каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов в Сутрешния блок на БНТ1.

Той коментира балотажите от местните избори, които се проведоха в неделя. При 100% обработени протоколи в София стана ясно, че  гражданският кандидат за кмет, подкрепен от БСП, Мая Манолова губи битката с Йорданка Фандъкова само с 4,85% - 45,13% срещу 49,98%. БСП обаче постигна успех в два от софийските райони. Кандидатът на социалистите д-р Делян Георгиев спечели балотажа за кмет на "Изгрев".

А издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП кандидат арх. Стефан Стефанов спечели битката за "Младост".

"Нашите очаквания бяха за победа на Мая Манолова. Тя направи нещо, което отдавна не се беше случвало в София. Нейният резултат е следствие от усилията на много хора. И на партиите, които я подкрепиха. Разбира се, и на БСП. Ние бяхме една от основните партии, които стояха зад нея, наред с други от ляво-център и дясно-център", каза Калоян Паргов и след това добави: "На балотажите в неделя БСП направи пробив в два от районите на София - в "Изгрев" спечели д-р Делян Георгиев, а в "Младост" - арх. Стефан Стефанов.

Респект и поздравления за огромните усилия, които положиха. Благодаря за добрата работа на всички - от нашите кандидати до стотиците членове, симпатизанти и доброволци, които положиха огромен труд в кампанията, за да имаме този резултат днес".

Според лидера на БСП - София, отпорът, който е дало досегашното управляващо мнозинство, и толкова тежката кампания, също са добра оценка за кандидатурата на Мая Манолова.

"През лятото направихме много сериозни анализи и прогнози, които показаха ясно, че тя е най-подходящият кандидат, каза Калоян Паргов. - Мая Манолова беше най-доброто, което можехме да предложим към момента като алтернатива. И постигнахме максимума в тези местни избори. Резултатът от първи тур отдавна не беше постиган от БСП в София. Очевидно формулата, която избрахме, е била правилната. Но малко не ни достигна, за да постигнем пълен успех".

Калоян Паргов е убеден, че Мая Манолова има бъдеще като кандидат на гражданите. "Тя се осмели да направи нещо, което никой в последните 10 години не беше посмял, коментира той. - И постигна резултат, който е първа ясна кракча към бъдеща промяна. В тази кампания всички дадохме максимума от нас. Аз бях един от хората, които подкрепяхме Мая Манолова и искам да й благодаря. Защото направи наистина силна кампания. Направихме нещо, което допреди няколко години беше немислимо".

Лидерът на БСП - София поздрави колегите си от  четирите областни града, в които кандидати на социалистите постигнаха успех - Русе, Благоевград, Разград и Перник.

"На тези избори стана ясно, че БСП връща позиции в местната власт, коментира Калоян Паргов. - Показахме, че промяната е възможна, тя започна да се случва. А в София част от избирателите, които на първи тур подкрепиха арх. Борислав Игнатов, Ангел Джамбазки и Борис Бонев, на балотажа гласуваха за Мая Манолова. За съжаление, не беше достатъчно за победата. Но пък в СОС си върнахме второто място след загубата през 2015 година".

Според Калоян Паргов резултатът от местните избори означава промяна на политическото пространство и разместване на пластовете. "Затова анализите трябва наистина да бъдат сериозни.

Всяка партия трябва да направи дълбок разрез и на базата на него - равносметка. Ние трябва да си вземем поука, да видим какво наистина се случи на тези избори, коментира Калоян Паргов. - БСП има повече от двойно увеличение на броя на общинските съветници в София. Ще си направим анализите от най-ниско до най-високо ниво. Сега ни предстои да влезем в цикъл отчет и избори. И оттук нататък всеки ще се бори за доверие вътре в партията".

Лидерът на БСП - София добави, че в Столичния общински съвет през новия мандат на никого няма да е лесно. "Йорданка Фандъкова обеща много неща в кампанията. Включително такива, които са залегнали в програмите на другите партии, както и в нашата, коментира той. - Затова ние много внимателно ще следим дали този път ще изпълни поетите ангажименти. И постоянно ще й напомняме за тях. Чакаме да видим кога ще влезне в кварталите и ще започне да оправя проблемите там".