Huawei ще похарчи 40 милиарда долара в Европа
Секция: Технологии
05 Ноември 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei ще похарчи 40 милиарда долара в Европа

/КРОСС/ Китайският телекомуникационен гигант Huawei очаква да достигне прага от 40 милиарда долара за снабдяване от Европа през идните пет години, за да компенсира забранения достъп до американски продукти, обяви пред Франс прес групата.

"През идните години ще се снабдяваме все повече и повече в Европа, като за пет години ще достигнем (разходи от - бел. ред.) 40 милиарда долара. Това е чудесна възможност за европейските компании", заяви в интервю за АФП Ърнест Лин Чжан, президент за Западна Европа в Хуавей.

Това е пряка последица от решението на Белия дом да забрани на американските компании да продават технологии на китайската група, която Вашингтон подозира в потенциален шпионаж в полза на Пекин.

Решението не е без значение и за компании като Куалком (Qualcomm), Интел (Intel), Майкрън (Micron) или Гугъл (Google), тъй като Huawei харчеше над 10 милиарда долара годишно за полупроводници, резервни части и различни услуги за своите смартфони или мрежово оборудване.

Вече не можем да се снабдяваме в САЩ, затова увеличаваме доставките от Китай, Япония и Европа, за да гарантираме, че производствените ни линии няма да бъдат прекъснати, добави Чжан.

Забраната оказва слабо влияние върху предоставянето на 5 Джи (5G) оборудване, при което групата твърди, че не използва американски продукти.