Корнелия Нинова: Борисов тръгва по моя път, но закъсня и не стига докрай
Секция: ПОЛИТИКА
05 Ноември 2019 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Борисов тръгва по моя път, но закъсня и не стига докрай

/КРОСС/ "Добри, конкретни програми за всяка община, силни кандидати, много динамична и енергична кампания, добър резултат". Такъв анализ направи председателят на БСП Корнелия Нинова за вече отминалите избори пред bTv. "Спечелихме четири областни града. Петият, Шумен, е на кантар със 77 гласа по-малко за нас при около 400 невалидни бюлетини. Ще искаме допълнително броене на гласовете и касиране на изборите там", каза още тя.

За купуването на гласове през кампанията Нинова сподели: "При натрупването на няколко избори с такива проблеми вече има достатъчно критична маса. Но този път беше много крайно - агресивно, арогантно и открито. Показаха се много случаи на купен и корпоративен вот. За да купуваш гласове, трябва да имаш ресурс. Ресурсът е в управляващата партия. Бизнесът, който се включи активно в тези избори, е на страната на управляващите, защото е зависим от тях. Ние се изправихме с 1 лев субсидия срещу милионите на властта и на бизнеса. Несериозни са обвиненията, че БСП е купувала гласове", каза още Нинова.

Корнелия Нинова акцентира и на изборите в столицата: "За листата на БСП в София има двойно увеличение на резултата - от 7 ще имаме 15 общински съветници. Това е партийният вот. Мая Манолова е кандидатът, който подкрепихме. Една голяма част от вота, който тя събира, е подкрепата на БСП, другата част е на други партии и на безпартийни хора, които искат промяна в София. Това, за което аз нося отговорност, е удвояване на резултата в София за листата". Нинова коментира и думите на Борисов: "С какво самочувствие Борисов казва, че два пъти ни бие в София, при положение че кандидатът му има с 60-70 хиляди гласа по-малко в сравнение с предишните избори и губи общински съветници!?" Тя призова за по-реалистични и скромни оценки, при положение че разликата между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова е само 20 хиляди гласа.

Корнелия Нинова даде допълнителен анализ на изборите за цялата страна: "Победихме в 62 общини, 4 от които са големи области градове. "Визия за България" прерасна в програма за всяка община. Отидохме и обяснихме на хората какво ще правим- точно и ясно. След което поставихме тези програми в ръцете на много силни кандидати. От това ново поколение млади политици, което създадохме, вече имаме кметове на областни градове. Ние събрахме партийна енергия, младост и гражданска подкрепа. БСП успя и защото водеше много активна и динамична кампания с множество срещи с хората из цялата, не от кабинетите".

"Наблюдавам, че Борисов тръгва по моя път, но не докрай и може би е късно. Аз по този път тръгнах преди три години и си нося тежкия кръст от това. Борисов каза, че ще наложи мандатност за кметове, не повече от три мандата. Ние наложихме тази мандатност преди три години за депутатите. Това беше тежка реформа с много опозиция отвътре. Това обновление в партията сега дава резултат в лицата на Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник, Катя Георгиева в Ямбол и още много млади лица. Борисов иска тази реформа да я започне сега, но новите му кметове ще са след 4 години, след още три ще има резултат. Г-н Борисов закъсня! Освен това ние наложихме ограничение за лидер на партията - 2 мандата. За него това го няма. В политиката за един политик няма по-силно оръжие от личния пример. Тези реформи за нас предизвикаха много вътрешно напрежение, но партията започна да върви нагоре", каза още Корнелия Нинова.

По темата за бюджета за догодина, председателят на БСП каза, че парламентарната група ще представи под формата на законодателни предложения виждането си за бюджета. "Бюджетът на ГЕРБ на предлага нищо различно и не предлага решение по няколко страшно наболели проблема - демография, здравеопазване, доходи, бедност и икономика. Няма нито политика и за младите хора и семейства, нито преизчисление на пенсиите за възрастните хора. Общинските болници се разпадат. Бюджетът на ГЕРБ гарантира още една година застой за България", коментира Корнелия Нинова.

"Изборите в последните години и състоянието на партията показват, че сме в тенденция на растеж. Промяната е трудна и бавна, но пътят е верен и трябва да го продължим. Трябва да променим България и знам, че ще успеем", завърши Корнелия Нинова.