Експеримент показа, че 4-дневната работна седмица повишава продуктивността
Секция: ИКОНОМИКА
05 Ноември 2019 17:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експеримент показа, че 4-дневната работна седмица повишава продуктивността

/КРОСС/ Четиридневната работна седмица повишава продуктивността на компанията. До този извод са стигнали в филиала на корпорацията „Майкрософт“ в Япония, която е известна с практиката на извънредни работни часове, предаде Би Би Си.

В Япония „Майкросфт“ затваряла офисите си всеки петък в рамките на акцията „Work-Life Choice Challenge Summer 2019“, без да се намалява заплатата на служителите заради тези почивки.

Мярката засегнала 90% от 2280 служители. Работните им срещи били ограничени до половин час, като им било препоръчано да решават всички въпроси онлайн, а не лице в лице.

В резултат производителността – количеството продажби на човек, се увеличила с почти 40 на сто.

Инициативата е доста необичайна за Япония, където от години се наблюдава проблем с преработване и силен, а понякога и смъртоносен работен стрес.

Проведено през 2017 г. изследване показа, че в близо четвърт от японските компании служителите надвишават нормата със средно 80 часа на месец. Често този извънреден труд не се заплаща.

Допитване показало, че 92% от служителите харесали експеримента на „Майкрософт“. За месец допълнителните почивки намалили с 23% разхода на електричество в сравнение с август 2018 г. и с 59 на сто потреблението на хартия.

Зимата се планира нова акция с извънредни почивки.