Професор Любомир Стойков бе награден със „Златен век“ – звезда (Снимки)
Секция: КУЛТУРА
05 Ноември 2019 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Професор Любомир Стойков бе награден със „Златен век“ – звезда (Снимки)

/КРОСС/ На специална церемония в столичната галерия „Средец“ министърът на културата Боил Банов награди известния културолог, изкуствовед и естет проф. д.н. Любомир Стойков.

Отличието „Златен век“ – звезда, бе връчено за значимия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, и по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

Професор Стойков е дългогодишен преподавател по култура и медии, връзки с обществеността, теория на модата и лайфстайл журналистика в Университета за национално и световно стопанство, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и др.

Председател е на Академията за мода и е член на Метрополитън мюзиъм (в Ню Йорк), на Американското общество за връзки с обществеността (PRSA) и на International Association for Media and Communication Research (IAMCR). Написал е над 20 научни, научнопопулярни и публицистични книги и учебници за културата, медиите, комуникацията, модата, изкуството, PR и човешкото общуване.

В своето благодарствено слово проф. д.н. Любомир Стойков изтъкна: „През целия си съзнателен живот като журналист, естет и университетски преподавател съм отстоявал високите културни и духовни ценности, борил съм се срещу кича и опростачването. Радвам се, че моите усилия са забелязани и оценени. Културата и духовността са най-важните средства за оцеляването на един народ и най-верният компас за просперитета – личен и национален. Респект и поклон пред българската култура, пред нейните дейци и апостоли!“.

Сред наградените с отличието „Златен век“ – огърлие, се откроиха примабалерината Красимира Колдамова, професор Мирослав Попсавов – диригент на църковния хор при катедралния храм „Света Неделя“, проф. Дора Христова – създател и диригент на „Мистерия на българските гласове“, проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. „Златен век“ – звезда и грамота, получиха проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Огнян Тодоров – директор на Регионален природонаучен музей в Пловдив, Геновева Василева – киновед и филмов критик, доцент Петко Христов – етнограф, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища и др.