Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България
Секция: КУЛТУРА
06 Ноември 2019 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството в България Експат Глобално Изкуство дава шанс и на творците, и на инвеститорите без опит да печелят от изкуство


/КРОСС/ Първият в Източна Европа фонд за инвестиции в изкуството стартира в България, а след дни предстои и официалната премиера на придобитите до момента творби от фонда.

Инвестиционният фонд Експат Глобално Изкуство има богато портфолио от картини, фотографии, скулптури. Около 120 от тях ще бъдат показани и предложени на аукцион на 19 ноември във Военния клуб. Гости на гала-вечерята, по време на която ще се състои и търг с тайно и явно наддаване, ще бъдат сегашни акционери, бъдещи инвеститори, колекционери и творци. Специално за събитието пристига известният американски експерт в областта на инвестициите в изкуството Jo La Placa (Джоу Ла Плака). Той ще изнесе кратка лекция за изкуството като атрактивен инвестиционен клас.

 

 

Колекцията от активи на инвестиционния фонд включва произведения от различни автори, период и стил. Сред тях са картини от всепризнати майстори като Светлин Русев, Дечко Узунов, Димитър Казаков - Нерон, Бенчо Обрешков, творби на установени автори като Иван Кюранов и Свилен Стефанов, както и творчество от съвременни и все още неизвестни артисти, чиято работа се оценява като перспективна и печеливша в бъдеще. Специално внимание ще бъде обърнато на Петра Димитрова (23 г.) от Варна, която ще бъде представена с 21 свои картини. Петра спечели първа награда в категория „Живопис" на Националния конкурс за съвременно изкуство за млади автори, организиран от Експат Глобално Изкуство през юни 2019 г.

„Фондът има опортюнистична стратегия с фокус върху съвременни автори, чието творчество може да бъде оценено високо скоро, както и върху стари автори, които могат да бъдат преоткрити от пазара. Непрекъснато търсим активно добри сделки, включително със самите творци, които - попадайки в портфейла на Фонда - придобиват валидация на цените си и по-големи възможности да покажат своите работи пред по-широка и специализирана публика. Фондът няма стратегия да формира постоянна своя колекция, а по-скоро търси стойностни творби с добър потенциал за реализация на пазара, така че да осигури на акционерите си печалби от покачването в цените на произведенията в средносрочен и дългосрочен план", казва управляващият партньор на „Експат Капитал" Никола Янков. Това дава възможност дори хора, които не са задълбочени познавачи на изкуството, да спечелят от инвестиции във Фонда.

Експат Глобално Изкуство е организиран като акционерно дружество с два класа акции и на практика е първият институционален инвеститор на специфичния пазар на изкуството в България. Относително голям и професионално управляван, Фондът дава много предимства за акционерите. Сред тях са значително по-изгодните цени за придобиване и продажби на активи в сравнение с индивидуален купувач или продавач на свободния арт-пазар. Част от стратегията на Фонда е да купува изкуство на пазари, където цените са ниски (какъвто е българският, например) и да продава на пазари с установени традиции за колекционерство и в пъти по-високи цени, каквито са пазарите в Западна Европа и САЩ.

 

 

Експат Глобално Изкуство вече има опит и в придобиването на цели колекции, които по различни причини са притежание на собственици, незаинтересовани от развитието и поддържането им. Професионалните консултанти, оценители, застрахователи и депозитари дават гаранция за стойността и автентичността на творбите в портфейла.
Експат Глобално Изкуство застава и зад друга важна мисия - да даде шанс на млади таланти. В активите на Фонда вече има творби на перспективни, но все още неизвестни за широката публика млади автори, а тенденцията е подкрепата за тях да продължи. Освен че това генерира печалби за акционерите, с тази инициатива прохождащите артисти с потенциал получават възможност да израснат професионално, да бъдат забелязани от колекционерите, галеристите и агентите на пазара, а също и да наредят платната си до всепризнати майстори. За първи път това ще се случи на 19 ноември, когато на търг редом с класики и творби на установени модерни автори, ще бъдат предложени и картини от млади таланти.

Повече за Инвестиционен фонд Експат Глобално Изкуство вижте тук: https://expatglobalart.com/

Допълнителна информация:
„Експат Капитал" е най-голямата независима компания за управление на инвестиции в България - със стотици клиенти от 31 държави и инвестиции в 55 пазара по света във всички класове активи. Компанията предоставя утвърден и сигурен начин за дългосрочно управление на личните и семейни спестявания и персонализиран подход към всеки свой клиент.

На снимките:
Никола Янков, управляващ партньор на „Експат Капитал"
„Женска глава", Светлин Русев
„Казаните", Петра Димитрова