Какви бяха основните нарушения по време на вота и има ли основание за касиране на изборите
Секция: Интервюта
07 Ноември 2019 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какви бяха основните нарушения по време на вота и има ли основание за касиране на изборите

/КРОСС/ Председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който беше гост в БТВ „Тази сутрин", коментира, че общия брой на недействителните бюлетини на изборите е бил 661 000. Той допълни, че политици, които не разбират от конкретикат, веднага са заявили, че това представлява 20 процента, но реално на вота се е гласувало за няколко вида избор. 7,7 млн. са общо бюлетините, което прави 8%. Най-много грешки има при гласуването за общински съветници, като гласът на всеки шести българин при този вид вот е отишъл в кошчето, отбеляза проф. Константинов.

В София има два списъка - местни и останалите. На местния вот са махнати хората, които живеят в чужбина. От там се получава и по-ниската избирателна активност. 400 000 избиратели са в чужбина, но ние ги броим и стигаме до там, че има 6,2 млн. гласоподаватели, което не е вярно. Те на практика са 5,8 млн. души.

По темата с обвиненията за купен вот по време на местните избори, проф. Михаил Константинов смята, че докато не се докаже дали един човек е гласувал платено или не, обвинението за подобно нещо е расистко и дори престъпно.

Председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" коментира и темата с разликата между екзитполовете и реалния процент гласували за едната от двете кандидатури на втория вот на изборите за кмет в София. Според неговото лично мнение, десните хора са се срамували да кажат, че са пуснали бюлетина за Мая Манолова. Социолозите нарекоха това явление „непрестижен вот", допълни анализаторът.