Казусът с детето без ваксина?
Секция: Интервюта
07 Ноември 2019 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Казусът с детето без ваксина?

/КРОСС/ Решението на сливенския съд, който постанови неваксинирано дете да посещава детска градина противоречи на редица международни актове каза адвоката по медицинско право Мария Шаркова в Сутрешния блок. Така постановеното решение не отчита обществения интерес, каза още тя. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни защо е важно да обществото да поддържа висока имунизационна среда.

ВАС се беше произнесъл в обратния смисъл, а именно, че няма никакво нарушение на права при поставянето на задължителна имунизация, коментира Мария Шаркова, адвокат по медицинско право. По този начин са се произнасяли съдилища от други държави. Още през 1905 година например, Американският върхове съд е посочил, че това по никакъв начин не нарушава правото на личен живот на хората. Надявам се да се прояви разум в тази ситуация, защото наистина тук е застрашено общественото здраве и тук няма две мнения по въпроса.

Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани - заради увреден имунитет или нещо друго, коментира Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях.