Ново дело за цената на билета в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново дело за цената на билета в София

/КРОСС/ Днес в Административен съд София-град ще се проведе поредно заседание по делото за цената на билета за пътуване с обществен транспорт в столицата.

От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, заедно с други граждани, граждански организации и общински съветници, продължават битката повече от 3 години.

От инициативата припомнят позицията си, че в настоящата ситуация, каквато и цена да бъде заложена, тя не отговаря на европейските регламенти за обществените транспортни услуги и пазарните принципи и е изцяло политически определена.

„От тази гледна точка нито електронната система, нито почасовият билет, които се прокрадват в пространството, биха променили липсата на елементарно разбиране за приходи, разходи на транспортни оператори, задължение за обществена услуга и др. ЦГМ се е превърнал в община в общината, начинът му на функциониране води изключително тежки последици за качеството на обществения транспорт в София, който бележи почти непрекъснат спад в последните 18 години", заявяват от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Според тях всяка една реформа, която се прави в дружеството от тук нататък, трябва да е насочена на първо място - към повишаване на броя пътуващи с обществен транспорт в София, респективно драстично намаляване на замърсяването на въздуха, шума и задръстванията.