Има ли право да ни наказва работодателят заради пост в социалните мрежи?
Секция: Коментари
08 Ноември 2019 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има ли право да ни наказва работодателят заради пост в социалните мрежи?

/КРОСС/ В България не е позволено да се наказва заради използването на Фейсбук или други социални мрежи на работното място, но реално случаите са масови. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Тодор Капитанов от КНСБ. Няма юридически обосновки за подобни наказания, но се използват зависимостите между работник и работодател и особено властническата функция на работодателя, който използва механизмите на трудовото законодателство, допълни той.

Според изследване на КНСБ 75% от мъжете и 83% от жените използват „Фейсбук". 87% от хората се свързват с помощта на „Фейсбук" в работно време. Между 13 и 15 ч. пък сме най-активни в социалните мрежи, сочи още изследването на КНСБ.

В много фирми има въведени ограничения, като дори са блокирани социалните мрежи на служебните компютри. Ограниченията за коментари в социалните мрежи зависят от естеството на работа или от самия работодател.

Това е публично пространство, щом като всеки може да има достъп до него. Това означава, че ти искаш някой друг да го види, на мнение е Ася Иванова, консултант „Човешки ресурси". Тя не се съгласи с твърдението на Тодор Капитанов, че работодателите нямат правно основание да уволняват заради социалните мрежи.

Всеки случай е индивидуален. В дадена фирма, ако има съображения за сигурност, се блокират съответните социални мрежи. Не мисля, че това е масова практика. Понякога има основателни причини, за да се направи и то обикновено не предизвика сърдене у работниците. Друг е въпросът, че когато не представлява заплаха, е добре хората да бъдат оставяни от време на време да се разтоварват по този начин, коментира Теодор Дечев от Асоциация на индустриалния капитал в България. Ако във вътрешния правилник на фирмата изрично е забранено да се огласява дадена информация и работникът се е подписал, че ще го спазва, вероятно той подлежи на някаква санкция, допълни Дечев.

Някои западноевропейски фирми са направили свои политики за поведение на работещите в социалните мрежи. Там се регулират взаимоотношенията между работник и работодател. Това са по-скоро препоръки, отколкото ангажименти, обясни Тодор Капитанов от КНСБ. Той препоръча всяка една фирма да договори със своите служители определени правила за поведение в социалните мрежи