Преходът е смяната на едни крадци с други
Секция: Анализи
09 Ноември 2019 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преходът е смяната на едни крадци с други

/КРОСС/ Датата 10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. С отстраняването на Тодор Живков от власт се вдига завесата на комунизма в България и води до мечтаните от мнозина демократични промени. В поредица от интервюта ТОПНОВИНИ потърси отговори на въпроси за събитията преди 30 години и последвалите процеси в нашата държава и общество. Представяме ви разговора с режисьора и евродепутат от ВМРО Андрей Слабаков:

 

Какво се случи на 10-и ноември 1989 г. и как то беляза развитието на България през изминалите 30 години?

За съжаление, това беше вътрешнопартиен преврат, който заблуди повечето от хората, които излязоха на улицата с надежда за промяна.

Къде бяхте, когато чухте новината, че Тодор Живков подава оставка?

Довършвах дебютния си филм „Влак за морето" в студио „Време".

Каква цена платиха осмелилите се да излязат на улицата и да настояват за демокрация? Останаха ли излъгани?

Цена платиха тези, които имаха какво да губят - някои загубиха работата си, други, естествено, бяха репресирани. Основният проблем е не кой каква цена е платил, а че това беше една псевдо-промяна.

Чуваме призиви за смяна на системата - наясно ли сме обаче каква система искаме?

На 10-и ноември нямаше смяна на системата. Политиците в България най-после трябва да разберат, че когато говорят за социализъм, следващата дума е капитализъм, а когато говорят за тоталитаризъм, следващата дума е демокрация. Според мен хората искат да живеят в ясно дефинирана система, а не в система хибрид.

Кои социалистически навици в държавното управление не са „умрели" и до днес?

Един от най-големите проблеми е финансирането на области и общини. Все още живеем в „тежкия" социализъм, което означава, че все още не сме сменили системата.

Демократично, но неравно ли стана българското общество? Или прикриваните преди неравенства вече просто са видими?

Не знам кой ви е казал, че демокрация означава равенство. Ние сме равни пред Бога и пред закона. Абсолютното равенство в умовете на някои хора е признак за сенилност, мразъм и вроден идиотизъм.

От началото на Прехода са управлявали 18 правителства, доста от тях „яхват" вълната на недоволството и отричат предишните. Докога така?

Това, което най-много липсва на България, е национална стратегия за един относително кратък период от 100 години напред. Тяснопартийните интереси не работят в интерес на държавата. Всяко правителство би трябвало да продължи да работи в интерес на българския народ.

Какво постигнахме и какво пропуснахме в развитието на България като демократична държава с отворена пазарна икономика?

В началото на Прехода, по неизвестни за мен причини, подарихме на западноевропейските държави и на САЩ невероятно големи пазари. Това беше страшна тъпотия. Сега се чудим как да си ги върнем.

Как оценявате ролята на медиите в годините след 89-а и днес? Колко свободно е словото?

Постепенно медиите от свободни се превърнаха в зависими. Икономически зависими. Не употребявам думата „морал", защото такава не съществува. Свободата е въпрос на вътрешно усещане. Човек може да бъде свободен и да говори това, което мисли във всяка система. Друг е въпросът дали системата ще му прости това.

Ако 20-годишният ви син или внук Ви попита какво е Преходът, как бихте отговорили?

Едни крадци се смениха с други. Налага се хората да започнат да мислят сами.

Източник Топновинибг