Депутатите продължават с Бюджет 2020
Секция: ПОЛИТИКА
13 Ноември 2019 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите продължават с Бюджет 2020

/КРОСС/ Държавният бюджет се обсъжда в пленарната зала на първо четене. Представят се докладите на парламентарните комисии, а след тях ще започнат дебатите по същество. В залата присъстват повечето министри от кабинета.

Държавният бюджет е последният от трите бюджетни документа, формиращи консолидираната фискална програма за догодина. Вчера пленарната зала одобри на първо четене останалите два - бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Общо за първи път от 11 години насам консолидираната програма излиза на нулево салдо - т.е. догодина държавата ще събере и ще изхарчи една и съща сума - близо 47 млрд. лева.

Във финансовата рамка е заложено догодина икономиката да отбележи ръст от 3,3 на сто, безработицата да продължи да спада, а ръстът на инфлацията да се забави. Най-сериозният риск пред осъществяването на прогнозата е неблагоприятната външна среда. 

През 2020 година се предвижда възможността за изтеглянето на нов дълг от 2,2 млрд. лева, което е и един от буферите в бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Най-вероятно догодина ще излезем на външните пазари, за да си осигурим необходимото дългово финансиране, каза министър Горанов при представянето на републиканския бюджет в ресорната комисия:

"Наличието на ликвидни буфери е предпоставка за създаване на цялостно усещане за предвидимост и устойчивост."

Попитан дали има опасност отново да актуализираме бюджета заради еднократно голямо плащане, финансовият министър каза:

"Не смятам. Големите проекти за модернизация на армията, които предстоят, се надявам да бъдат вместени в програмите, приети от НС, и да има график с разсрочено финансиране."

Необходимо ли е по-голямо от заложеното увеличение на парите за общините?

"Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме по 20, до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хиляди лева. Е, няма как да стане!", категоричен бе Горанов, с което призова общините да увеличат имотния данък. Промяната на местните данъци и такси не предполага и новости в облагането на доходите. Преките и косвените данъци догодина няма да се променят.