Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения
Секция: Технологии
14 Ноември 2019 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връчиха годишните награди за специални ГИС постижения

/КРОСС/ Отличия за специални постижения в областта на Географските информационни системи (ГИС) бяха връчени на тържествена церемония, която се състоя на 13 ноември в София хотел Балкан, като част от Световния ГИС Ден в България.

Събитието се организира за 21-ва поредна година от ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас.

„България стои изключително достойно на световната карта с ГИС проектите, които се реализират всяка година у нас“, подчерта Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България при откриване на церемонията по награждаване. „В нашата страна се изграждат иновативни и същевременно изключително полезни ГИС системи“, подчерта г-жа Караджова.

Тази година награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи бяха връчени в четири категории – „Държавна администрация“, „Местно самоуправление“, „Частен сектор“ и „Образование и наука“.

В категория „Държавна администрация“ Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията получи награда за „Прилагане на иновативни ГИС технологии за изграждане на национална електронна платформа „Единна информационна точка“.

Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, която подчерта, че това е най-мащабният проект за ефективно електронно управление на територията на Република България и реализирането му е предпоставка за по-добра интернет свързаност, както и стимулиране на икономическото развитие в страната.

Престижната награда прие Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. “Искам да благодаря за организирането на това събитие. Тази награда я приемам от името на моите колеги и предшественици. Това е бъдещето - то е във физическата и дигиталната такава инфраструктура“, каза министър Желязков при получаване на отличието.

Отново в категория „Държавна администрация“ Министерството на енергетиката получи награда за „Дългогодишен принос в използване на най-съвременни ГИС решения за ефективно управление в сферата на енергетиката в България“.

Отличието прие Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката от инж. Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. „Министерството на енергетиката е едно високотехнологично министерство. То успешно прилага и използва ГИС системите, които са едни от най-напредналите технологии, осигуряващи по-добро бъдеще“, подчерта заместникминистър Йовев при връчване на наградата.

„Пълна зала, зала с визионери, които работят усилено за развитието на ГИС технологиите в България. Специално искам да благодаря на всички в министерството, които денонощно работят с ГИС. Те ни позволяват да предоставяме една по-добра услуга на гражданите. Изключително съм благодарен за наградата.“, каза заместник-министър Станков.  

В категория „Местно самоуправление“ Община Бургас беше отличена за „Внедряване на най-съвременни ГИС технологии и устойчиво развитие на Географски информационни системи в помощ на общинските дейности“. Таня Христова, кмет на Община Габрово и носител на 2 награди за специални постижения в сферата на ГИС връчи наградата на Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас.

Технологична лаборатория Мозайка получи отличие в категория „Частен бизнес“ за „Прилагане на научен подход и иновативни ГИС решения за създаване на информационни системи от ново поколение“. Гергана Паси, Дигитален шампион на България и основател на Дигитална Национална коалиция връчи престижната награда на Мариана Дамова, управител на Мозайка, като пожела на технологичната лаборатория да продължи да гради мозайка от иновации.

за „Прилагане на най-съвременни ГИС технологии за изграждане на ГИС капацитет в България“. „За мен е чест да бъда тук. Още по-голяма чест е да връча тази награда на един от най-динамично развиващите се университети в България. Честито!“, заяви доц. Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката при връчване на наградата на проф. д-р инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“.  

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“.

Конкурсът се организира в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория „Печатна карта“ полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, връчи първа награда на ДКИС на МВР за карта „Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 г.“.

Отличията за интерактивни карти отидоха при Троянски манастир в категория „Пътуване и туризъм“ за карта „Поклонническа обиколка на Троянския манастир", Община Струмяни в категория „История и култура“ за карта "Малешево пее и танцува", инженер-геодезист Росен Иванов, УАСГ, в категория „Устойчиво развитие“ за „Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство" и Аспарух Камбуров, преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в категория „Образование и наука“ за интерактивна карта „Специалност "Маркшайдерство и геодезия". Кои сме ние?".

Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент III курс в Софийски университет "Св. Климент Охридски" за карта „Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?"

Световен ГИС ден 2019 се проведе с участието на рекордните повече от 700 представители на близо 200 организации от различни сфери на икономиката в страната.

 

Официални партньори на 21-ия ГИС ден в България са рекордните 47 организации, сред които: Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска минно-геоложка камара, Българска асоциация природен газ, Институт за пътна безопасност, Сдружение за електронни комуникации, Българска Асоциация на кабелните и комуникационните оператори, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Градът Медиа Груп, CIO, Computerworld, Esri, Географика, Стемо, САП, HERE, СиелаНорма, ДЖИСолюшънс и Агора 66.